Mida võtta, mida jätta? Eesti köögidisainer jagab 2022. aasta köögitrende

Kodu.postimees.ee
Copy
Millised uued tuuled meid köögidisainis puhuvad?
Millised uued tuuled meid köögidisainis puhuvad? Foto: Shutterstock

Millised uued suunad meid köögidisainis ootavad? Milliseid materjale ja värve inimesed oma kodudesse soovivad? Kuhu suunda keerab köögitehnika? Köögikujundaja Hiie Härm teab vastust!

Hiie Härm googeldas mitme kuu vältel üle maailma erinevaid köögitrende, luges, tõlkis ja pani kõige tihedamini korduvad mustrid enesele kõrva taha. Nüüd jagab ta värskeid trendituuli ja -noppeid ka meiega.

Mida uut ja põnevat 2022. aasta köökidesse toob?

Peitkanduritega riiulid teevad 2022. aastal suure tähelennu.
Peitkanduritega riiulid teevad 2022. aastal suure tähelennu. Foto: Shutterstock

Suitsune klaas ja soe valgus kapis

Sobib modernsesse kööki

Metallist peenike võrk ustel

Sellist uuendust olen juba näinud varem. Eestis tegutsev täispuidust mööblitooja Karuse Mööbel tutvustas seda mulle juba kevadel 2021. See trend hakkab end alles ilmutama.

Peenikesed triibuga 3D kapiuksed

Eelmisel aastal tekkisid sellised triibulise klaasiga kapid. Inglise keeles «fluted» ehk nagu flöödiviled. Nüüd on edasi arendatud seda stiili ning tehtud ruumiline materjal, millega kaetakse nii kapiuksi, kui köögisaare külgi ja -tagust.

Klaasuste ja -akendega sahvrid

Meil võib olla tehakse rohkem maast laeni hoiukappe, kuid Ameerikas ja Inglismaal armastatakse Pantry ehk eraldi sahvri-taoline ruum, kus hoitakse nii nõusid, toitu ja kuivaineid jms.

1-2 riiulit (parem peitkanduritega)

Avatud riiuleid kasutatakse kas igapäevaste kööginõude hoidmiseks, et neid siis kiiresti kätte saada ja kasutada või iluasjade eksponeerimiseks. Riiulid on kindlasti peitkanduritega ehk floating shelves inglise keeles.

Kolme korrusega köök

Meil siin Eestis on juba mitmeid aastaid sellist lahendust klientidele tehtud. Kuid Ameerikas hakkab see alles moodi tulema. Ning mis kõige vahvam, leidsin lause, kus oli öeldud, et see trend jõudis USA-sse Skandinaaviast.

Sisseehitatud köögipink

Seda lahendust peetakse mugavaks, samas natuke minimalistlikuks, aga samas ka hubaseks ja koduseks. Võta siis kinni. Eriti rõhutatakse istumisega kööginurga olulisust väikeste korterite väikestes köökides.

Mis toimub värvidemaailmas?

Roheline püüab pilke ja loob ühenduse loodusega.
Roheline püüab pilke ja loob ühenduse loodusega. Foto: Shutterstock

Roheline – igas tonaalsuses

Roheline on kõige kuumem värv praegu. Seda nii köögikappides, köögi seintel, tapeetides, kardinates, taustades, kööginõudes jne. Roheline on looduse värv ja loodus on rahustav. Just seda vajavad inimesed praegu ehk viimase kahe aasta jooksul kõige enam.

Roheline + puit

Veel parem on miksida roheline koos puiduga. Naturaalne puidutoon on teine enim kasutatav toon köögimööblis 2022.aastal Öeldakse, et rohelise ja puidu kombineerimine on järgmisel aastal trend number 1. Sobib nii hele naturaalne puit, kui tumedam soojem pähkel.

Pastelne roosa

See värv on tegelikult mitmekülgsem, kui tundub. Kasutatakse nii värvilaikudena, seintel või siis terve köök roosa. Roosat kööki on juba minulgi palutud kujundada.

Värviringi vastastoonid

Kombineeritakse täiesti hullult, näiteks roosa + roheline, kollane + sinine, oranz + mündiroheline jne. Vastandvärvid toovad kõige enam teise värvi esile. Inimesed tahavad oma ellu värve ja värskust. Roosat kööki on juba minulgi palutud kujundada.

Värvidest veel

Soe ooker, soe helehall koos puiduga - võikreemikas on soe ja neutraalne taust igale teisele värvile

  • Pruunid toonid – liivakarva beežid ja tumedad puidutoonid
  • Juveelitoonid – smaragdroheline ja safiirsinine
  • Tumedad oranžid

Kuldne

Kui varasematel aastatel olid kuldsed kapinupud, kuldsed segistid ja kuldsed valamud. Siis nüüd on kuldsed taustaplaadid ning kuldsed riiulid pilgupüüdjateks. Kuldsed detailid ei ole ka muidugi kuhugi kadunud.

Taaskasutatud materjalid hinnas

Mida rohkem taimi, seda uhkem!
Mida rohkem taimi, seda uhkem! Foto: Shutterstock

Naturaalne töötlemata puit

Keskkonnasõbralikud ja jätkusuutlikud materjalid on olnud juba aastaid tõusvas trendis. Inimesed väärtustavad keskkonda üha rohkem. Nüüd ongi üks TOP 5 trendiks just sellised materjalid, mille järgi kliendid oma ostuotsuseid teevad. Mõned firmad toodavad köögimööblit taaskasutatud materjalidest. Välismaal on firmad, kes ostavad kokku vanu kööke, vuntsivad need üles ja müüvad siis taas maha. Inimesed ostavad neid, sest:

  • materjal on taaskasutatud, pole raisatud loodust
  • teiseringi köögimööbel on ka soodsam, kui päris uus.

Seega, on kokkuhoid ka rahaliselt ning ka seda peetakse ökoloogiliseks tarbimiseks. Puitu sobitatakse kokku kõikide värvi toonidega.

Suure tugeva mustriga marmor

Veeniline hall või beež marmori imitatsiooniga kvarts või keraamika tööpind on meil olnud tõusuteel juba aastaid. Nüüd lisandub sinna tugevama mustriga, esiletõusvam dekoor. Nii tööpinnana, kui taustana.

Kuum tööpinna trend on ka järjest õhem tööpind. Kui kvartskivi on 20 mm paks, siis keraamikast saab teha 12 mm paksust tööpinda. Ja see meeldib inimestele.

Tapeet köögis

Jah, ja mitte ainult taustana, vaid terves köögis. Kõikides seintes. Mitte ainult ühes efektseinas. Tapeedi muster on ka oluline. 

Põrand

Enim löövad laineid nii naturaalne puit kui kalasaba parkett. Naturaalset puitu võib omapära lisamiseks ka tumedamaks toonida.

Taimed

See oli minu jaoks kõige ägedam leid. Mida rohkem taimi köögis, seda parem. Mida suuremad, lopsakamate lehtedega, seda moodsam. Isegi puu võib keset kööki kasvada.

Lambid

Valgustusele pööratakse üha suuremat rõhku.

Mitmekihiline valgustus – tööpinna valgustus, üldvalgustus ja meeleoluvalgustus. Mitmekihiline valgustus tähendab ka seda, et kui saare kohal on ühes stiilis ripplambid, siis kõrvalasuva söögilaua kohal võib olla teisest stiilis lamp.

Saare kohal rippuvate lampidena võiks kasutada disaineri lampe.

Moes on pikad peened, saledad vertikaalsed vormid moodsatesse köökidesse ning punutud lambid maakodulikesse puiduga köökidesse.  Võib kasutada ka näiteks mitu lühtrit kõrvuti.

Köögitehnika on nutikam kui eales varem

Köögiseadmete innovatsioon muudab inimese elu mugavamaks ja muretumaks.
Köögiseadmete innovatsioon muudab inimese elu mugavamaks ja muretumaks. Foto: Shutterstock

Ameerika köögidisainerite seas läbi viidud uuringust selgub, mida kliendid järgnevatel aastatel kõige enam ootavad.

Ja nendeks on:

  • app`i/telefoni/tahvelarvuti/häälkäsklustega juhitav/kontrollitav köögitehnika
  • viipega/puudutusega/häälkäsklusega töötav segisti
  • LED valgustus köögikappide all, häälkäsklusega lülitatav

Külmkapid

Varsti on suure ekraaniga külmkapid juba tavapärased, kuna tehnoloogia areneb nii kiiresti. Miks on suur ekraan hea?

Sest seal saab kuvada näiteks:

  • kogu pere tegemiste kalendrit ehk mis kell algab lapsel trenn, mis kell isal koosolek ning mis kellaajal bussid lähevad, näiteks.
  • vaadata ja avastada uusi retsepte. Öelda külmkapile, et ta telliks neid toiduaineid koju, mida selle retsepti valmistamiseks vaja on.
  • digitaalselt hoida ja salvestada meeleolukaid pilte oma perest, lemmikutest või laste joonistustest.

Ja kõiki neid asju ühes digitaalses kohas hoides saab köök tegelikult palju puhtamaks väikestest paberitest ja olulistest meelespidamist nõudvatest kalendritest jne.

Ahjud

Järjest rohkem firmasid toob turule oma ahjud, mis on ühendatud app`iga, häälkäsklustega, Home Connect süsteemiga, Amazon Alexaga jne. Uusim leiutis, mida ma kuulsin ühest Ameerika webinarist on ahju sisse ehitatud kaamera, mida saad oma telefonist jälgida reaalajas. Näiteks vestled külalistega elutoas, kuid hoiad ahjus küpseval koogil silma peal, et see liiga pruuniks ei läheks.

Või siis valid külmkapi küljes olevalt ekraanilt retsepti, lased külmkapil toiduained koju tuua, paned asjad ahjuplaadile ning ütled külmkapi kaudu ahjule, et nüüd valmista palun selle retsepti järgi liha või kala vms.

Kolmas näide – laps tuleb koolist koju, võtab sügavkülmast friikad, paneb ahjuplaadile, skaneerib telefoniga friikartulite paki pealt QR koodi ning telefon saadab selle ahjule ja ahi valib ise küpsetamiseks õige temperatuuri ning aja. Laps ei pea midagi kusagilt valima ega teadma.

Tegelikult on kogu see tehnoloogia juba mõned aastad olemas olnud ja arendatud. Näiteks see Whirlpooli video, aastast 2018, näitab, kuidas teed oma külmkapi sisust pilti, siis tahvelarvuti leiab sobivad retseptid, mida saab nende ainetega valmistada, annab samm-sammulised õpetused ning ühtlasi lülitab sisse ahju õigel temperatuuril. Kui toit on valmis, siis annab ahi sulle märku app`i kaudu ning juhul, kui sa ei tule toitu välja võtma, lülitab ahi ennast välja, et sööki mitte ära kõrvetada.

Pliidid

Pliitide puhul on arendamisel pind, mis on üleni interaktiivne. Ehk seal on pliit, mille puhul sa ise valid, kuhu paned poti. Seejärel avad kõrval retseptiraamatu, et vaadata, kuidas seda sööki valmistada. Samal ajal saad lisaks veel surfata oma sotsiaalmeedias. Tehnoloogia on veel arendamise faasis.

Nõudepesumasinad

Nõudepesumasinate puhul (nagu ka külmkapid) on hakanud turule tekkima rohkem «Sahtel-tüüpi» masinaid ning need on klientide poolt hästi vastu võetud. Oleme ju köögikappide puhul juba ammu aru saanud, et palju kergem on asju kätte saada sahtlitest, mitte sügavatest kappidest. Nüüd on see mõtteviis ja arendus jõudnud köögitehnika maailma.

Tõsi, Fisher&Paykel on juba aastaid tootnud selliseid masinaid, kuid nüüd on ka teised firmad aru saanud, et need on mugavad. Ning mis kõige vahvam, neid saab integreerida köögimööblisse. Nii, et köögis on sahtel-külmkapp, sahtel-nõudepesumasin, sahtel-sügavkülm ning kõik näeb ühtlaselt samasugune välja.

Segistid

Segistite turul on kõige enam tulnud juurde tegijaid, kes pakuvad sensoriga segistit ehk puutevaba. Eks see ole viimase kahe aasta pandeemia tulemusel sellise hoo sisse saanud.

Valamud

Kõige enam kerkib esile klientide soov, et valamu oleks nagu töökeskus. Seal saab pesta, puhastada, hakkida, serveerida. Kõige vahvam selline töökeskus leiutati taas Ameerikas. The Galley - Eestis on kõige sarnasem toode olemas Frankel, mida saab tellida ja osta.

Mis jääb?

  • Roheline köök
  • Naturaalsed ja jätkusuutlikud materjalid
  • Puit, nii hele, kui tume puit (pähkel)
  • Mustad kapid + must tööpind + must taust
  • Minimalism, käepidemete vaba, puhas köögi stiil
  • Marmori muster tööpinna ja taustana
  • Kvarts tööpinna materjalina
  • Kõrge hoiukapp

Mis kaob?

  • Kõrgläige oli out juba eelmisel aastal
  • Avatud köögid (mõnede arvates siiski mitte)
  • Tsoonide eraldamise soov tekkis inimestel juba eelmisel aastal.
  • Põhiliseks argumendiks on soov eraldada köögitegemised ja -toimetused vaba aja veetmisest oma perega ning teleka vaatamisega.
  • Samuti see, et söögitegemise lõhnad ja -lärm ei segaks elutoas kulgevat vestlust.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles