Eestlaste loodud uudne ventilatsiooniseade teeb õhu nähtavaks

Kristina Kostap
, Kodustiil.ee tegevtoimetaja
Copy
Euroopa Keskkonnaameti poolt novembri keskel avaldatud raporti järgi tappis õhusaaste 2019. aastal üle 300 000 eurooplase, olles Euroopas suurimaks keskkonnast tulenevaks riskiteguriks inimese tervisele.
Euroopa Keskkonnaameti poolt novembri keskel avaldatud raporti järgi tappis õhusaaste 2019. aastal üle 300 000 eurooplase, olles Euroopas suurimaks keskkonnast tulenevaks riskiteguriks inimese tervisele. Foto: Airobot OÜ

Ruumide siseõhk võib sisaldada ohtlikul määral tervisele kahjulikke aineid. Eestis arendatud ja toodetud Airoboti ventilatsiooniseadmed analüüsivad õhku, tagavad automaatse õhuvahetusega hea sisekliima ja näitavad õhukvaliteeti reaalajas.

Siseõhu kvaliteet on seni vähe uuritud valdkond ja inimesed ei tea, milline nende kodu õhk on. Seejuures võib siseõhk sisaldada hulgaliselt tervistkahjustavaid aineid, mille sisaldus võib olla siseruumides isegi suurem kui õues, kinnitab Terviseamet.

«Me näeme autode heitgaase, kuid me ei näe, mis elutoa vaipadest või koristamisel kasutatud puhastusvahenditest aeglaselt eraldub,» tõi Airoboti juhatuse liige Heiki Aulik.

Eestlaste arendatud nutikas ventilatsiooniseade on rajatud tugevale tarkvarale ja seetõttu võimeline iseseisvalt õhuanalüüsi tegema ja õhku puhastama. Seadmed on varustatud õhutemperatuuri, õhuniiskuse, CO2 ja orgaaniliste ühendite anduritega ning kõiki õhu näite kuvab seade reaalajas otse telefoniekraanile.

«Meie eesmärk on õhk inimeste jaoks nähtavaks ja arusaadavaks muuta ning inimeste teadlikkust sisekeskkonnast tõsta,» selgitas Aulik.

Uue lahendusena mõõdab seade ka lenduvaid orgaanilisi ühendeid (LOÜ, inglise keeles Volatile Organic Compound - VOC). Lenduvaid orgaanilisi ühendeid võivad sisaldada ehitus- ja sisustusmaterjalid, igapäevaesemetes kasutatavad kemikaalid, puhastusvahendid, värvid, tolm ja aurud. Kõrge LOÜ sisaldus on tavaliselt vastvalminud või äsja remonditud hoonetes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles