Ka kuninganna loeb sente: Elizabeth II valis elektri kokkuhoiuks just sellise viisi

Kodu.postimees.ee
Copy
Kuninganna Elizabeth II.
Kuninganna Elizabeth II. Foto: George Rogers / Scanpix

Kuninganna Elizabeth II ametlikuks elukohaks on 775 toaga Buckinghami palee.  Nii suure koha ülalpidamine ei ole ilmselgelt odav lõbu ning seetõttu on monarh elektriarve kontrolli all hoidmiseks kehtestanud oma töötajatele ühe kindla reegli.

Olete üllatunud, et isegi 600 miljoni dollari suuruse netoväärtusega Inglismaa kuninganna on kokkuhoidlik? Just nii aga on. 

Kirjanik Phil Dampier avaldas oma raamatus «What’s In The Queen’s Handbag and Other Royal Secrets», et kuniganna on rahaga tegelikult äärmiselt ettevaatlik ja loeb sente. Ühe näitena tõi Dampier välja selle, et Elizabethil on käekotid, mis on tal olnud juba 30 või 40 aastat ning mida ta kasutab siiani.

Samuti on kuninganna aastate jooksul taaskasutanud paljusid oma värvikaid rõivaid. Ta tegi seda ammu enne seda, kui Cambridge'i hertsoginna Catherine sellega ajaleheveergudele jõudis. Veelgi enam, tema pojad prints Andrew ja prints Edward kandsid lapsepõlves prints Charlesi pükse. Muuhulgas meeldib monarhile taaskasutada ka näiteks pakkepaberit. 

Elektriarve langetamine kuninganna stiilis

Asjade taaskasutamine ei ole ainus viis, kuidas monarh üritab raha säästa. Nimelt hoolitseb ta ka selle eest, et tema töötajad oleksid kursis palee elektriarvega ja rakendaksid kulude vähendamiseks üht kindlat reeglit.

Buckinghami palees on ligikaudu 40 000 valgustit ja seetõttu võib kuninganna elektriarve kiiresti lakke hüpata. Financial Timesi andmetel keelustas Elizabeth II selle vältimiseks 2011. aastal üle 40-vatised lambipirnid ja lasi kogu paleesse paigaldada sildid, mis käsivad kõigil töötajatel tuled välja lülitada, kui tuba parasjagu ei kasutata. Ühe endise töötaja sõnul lülitab kuninganna palees ringi kõndides ka ise vajadusel tulesid kustu. 

Tulede kustutamisega asi aga ei piirdunud. Lisaks loobus kuninganna kogu palee kütmisest ning külmadel talvekuudel köetakse paljusid ruume kaminatega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles