LOE ⟩ 1938. aasta artiklis arutatakse pikalt, kas Eesti mehel kõlbab majapidamistöid teha

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Fotis

1938. aasta ajakirja Jutulehe tasuta lisas «Kodune Elu» ilmunud artikkel «Kas mees kõlbab majatalitajaks?» arutab tolleaegse moodsa mehe koha üle majapidamises. Avaldame artikli täismahus, et saaks võrrelda, kas ajaga on midagi muutunud. 

Kas mees kõlbab majatalitajaks?

Hiljuti oli ühes Põhjariigis haruldane näitus, kuhu tormas kokku rohkesti mõlema soo esindajaid. Sellel näitusel nimelt oli neil võimalus imetleda meeste hästiõnnestunud katseid lauakatmise alal. 

See oli niisugune kõmunumber, et sellest räägiti hulk aega. Ei juhtu ju iga päev, et kangema soo esindajad näitavad avalikkusele oma «perekondlikke» omadusi. Enamasti on ju lugu ikka nii, et vahvad mehed käivad õige tasa ringi ja peaaegu hiilivad ustest, kui nad ühel või teisel põhjusel on SUNNITUD igapäevase majatalituse endi hooleks võtma. Pisut teisiti on lugu, kui sellisest asjast saab teha sündmuse. Siis igatahes leidub mõningaid üksikuid, kes ei kurda avalikult esineda. Ja siis on neil oma alal suur edu ... mis peaks teised mehed pisut kohmetama panema. me nimelt ehk jõuame siiski ühisele arvamusele, et see tõepoolest polegi nii hirmus huvitav, et mees ka suudab, näiteks, lauda katta. Toredat, peent lauda.

Ka mehed oskavad lauda katta ja lapsel mähkmeid vahetada ...

Miks ei võiks mehed ka natuke hoolitseda maja ja kodu eest, niisama hästi nagu teevad naised? Et mehed oskavad maitsevaid toitusid valmistada, seda teame ju restoranidest, kus tavaliselt on meeskokad, kes hoolitsevad toitudes eest – ja kus nad ka katavad laudu ja toovad toitusid lauale. Nende ridade kirjutaja on siiski veendunud, et need eksperdid oma kodus leiavad selle pärast sobiva ja loomuliku olevat, et nende õrnem pool või ema korraldab nende jaoks kõik. On muidugi erandeid, aga neid pole vist kuigi palju. 

olgu nüüd toidu valmistamisega lugu veel kuidas on. See võib vahest anda põhjust lausa õigustatud uhkuselegi ja hooplemiselegi, mida me nii meeleldi ja südamest andestame meestele (nad on ju mehed!). Aga kui me võtame niisugused tüütavad asjad, nagu nõude pesemine, voodite kohendamine või põranda pesemine, siis on kohe lahti jutt alavääristamisest! Niisugused toimingud ei kõlbavat mehele! Ühel või teisel seletamatul põhjusel ei olevat need meeste tööd ja pidavat seepärast jääma naiste hooleks. Viimastele ei ole need sugugi alandavad; tarvis ainult ära teha. 

Imelik küll, et armsatele meestele pole ikka veel õieti selgunud, et pikapeale loetakse see mehe juures eriti armastusväärseks, kui ta oskab kasutada põrandaharja või -lappi ilma, et osutuks liiga kohmakaks; või kui ta oskab hällilapsele puhtad mähkmed ümber panna, või oma särgi puhtaks pesta. Tunnen üht advokaati, kelle naine alati kiitis tema hiilgavat osavust, kuidas ta öösiti hoolitsevat nende lapsukese eest ja vahetavat viimase mähkmeid, kui tema õrnem pool vajab rahulikku und. ja olen kuulnud ka üht poissmees-ametnikku ütlevat: «Ma pean minema koju pesu pesema. Seda tööd ma ei või jätta passija hooleks, sest ta ainult rikub riiet.»

Aga ma pean mõõnma, et need on väga moodsad mehed, kes ka nendel aladel sammuvad kaasa ajaga – ja pole selle tõttu põrmugi alandanud oma mehelikkust! Nad on õppinud uusi alasid kas oma emalt või skautidena töötades. Hiljem pole siis mingi haruldus, kui kohatakse mõnda noort abielumeest hommikuti köögitrepil, kui ta kannab oma naise eest alla solgiämbrit või pühkmeid enne kui läheb kontorisse. Tänapäev ei näi ta sugugi kohmetuvat, kui teda tabatakse selle toimingu juures ...

Jutustage oma mehest!

See peabki ju kujunema ni, et kumbki abielupool aitab teist, sest meie ajal on mõlemal tihti teenistuskoht väljaspool kodu ja majateenijad jäävad üha harvemaks. Siiski kuulub majatalitusi toimetav mees veel haruldaste hulka. Näib veel kuluvat kaua aega enne kui n.n. sajaprotsendiline mees kaotab vastumeelsuse selle toimingu vastu, mis hoiab tema kodu korras. On väljaspool kahtlust, et meeste arvamuses selle küsimuse alal on tekkinud muutus. Aga see käib pikkamisi. Ja nüüd võiks naistele huvitav olla teada saada, kui kaugele me oleme jõudnud. 

Kas emad ja majaprouad ei jutustaks meile, kui virgad nende pojad ja mehed õieti on majatalituse alal abistamises?

Mehed kindlasti suudavad mitte üksinda lauda katta ja uusi toitusid valmistada, vaid ka palju muud. Võib olla on nad hoopis tublimad, kui seda nendest teatakse. See väärib avaldamist kõigi naiste rõõmuks. Näidake, et need imeteldavad mehed pole sugugi nii abitud majatalituses ja muus, nagu me seda sageli arvame ja kardame ...

Mil alal aitab teie mees teid kodus? Ja mida õpetate te oma pojale igapäevase majatalituse alal? Me ootame põnevusega teie vastust! Muidugi ei lülita me sellest küsimusest välja ka poissmehi; nemad on niisamuti tere-tulnud. Saatke vastus «Jutulehe» talitusele märksõnaga «Kodune Elu», siis avaldame need meie lugejaile. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles