Ulmelise ideega rohearhitektid: süsiniknegatiivsete tulevikhoonete tehnoloogia on juba olemas

Kodu.postimees.ee
Copy
Rohepilvelõhkuja.
Rohepilvelõhkuja. Foto: SOM/Cover Images/Scanpix

Idee pilvelõhkujast, mis atmosfäärist süsinikku välja imeb, tundub üsna ulmeline. Kuid utoopia võib olla lähemal kui esmapilgul tundub. USA arhitektuuribüroo Skidmore, Owings & Merrill on sellise idee paberile saanud ja on veendunud, et see saab peagi reaalsuseks. 

Ambitsioonikas plaan kannab nime Urban Sequoias ehk Linnasekvoiad. Üks arhitektide sulest sündinud pilvelõhkuja suudab enda eluea jooksul atmosfäärist eemaldada kuni 1000 tonni süsinikku, mis on võrdeline 48 500 puuga.

Maailma kõrgeimate puude järgi nime saanud idee rakendab materjale ja tehnoloogiaid, mis on juba praegu olemas ning ühel või teisel viisil kasutuses. Arhitektide ideed saab rakendada igas suuruses ehitistele – alates kõrghoonetest, lõpetades eramutega. Iga visualiseeritud hoone kasutab erinevaid nõkse süsiniku sidumiseks. Näiteks kasutataks materjale, mis on süsinik neutraalsed või lausa negatiivsed, hooned kaetaks taimede ja vetikatega, mis seovad süsinikku ja on ka söödavad. Põhiline süsinikuneelaja oleks siiski vastav tehnoloogia, mis füüsiliselt imeb õhku sisse, eraldab sealt süsiniku ja puhub puhta õhu välja. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles