Eesti kinnisvara hinnatõus lööb Euroopa rekordeid

Kristina Kostap
, Kodustiil.ee tegevtoimetaja
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Viimase kümne aastaga on Eesti elamispindade üürihinnad võrdluses teiste Euroopa riikidega uskumatult palju kasvanud. Lisaks on Eesti esikohal eluasemete kallinemise osas. Kuidas on aga lugu teistes Balti riikides? Eesti IT-ettevõtte RIA.com Marketplaces analüütikud heitsid pilgu Euroopa Liidu värskematele aruannetele.

Kui võrrelda 2021. aasta teist kvartalit 2010. aastaga, siis üürihinnad on tõusnud peaaegu kõigis Euroopa riikides. Kõige rohkem kasvasid need Eestis, rekordilised 142,4%. Teisel ja kolmandal kohal on Leedu (+109,1%) ja Iirimaa (+65,6%). Hinnad langesid vaid kahes riigis: Kreekas (-25,1%) ja Küprosel (-3,3%). Lätis kasvasid aga hinnad 36%, vahendab kinnisvaraportaal City24. 

Üür tõuseb, nii nagu ka eluaseme hind

2021. aasta teises kvartalis tõusis eluasemete üür Euroopas aastaga keskmiselt 1,3%.

«Elamispindade hinnad Eestis tõusevad: tänavu keskmine hinnatõus oli üle 16%. Hinnad tõusid 2010. aastaga võrreldes peaaegu 133%! Loomulikult on see mõjutanud ka elamispindade üüri, mis on viimase kümne aastaga tõusnud peaaegu 150%. Sama olukorda võib näha ka Lätis ja Leedus. Meie ekspertide hinnangul elamispindade hinnatõus jätkub, kuna ehitusmaterjalide hind läheb selgelt üles,» ütles Artem Umanets, Ukraina suurimat kinnisvaramüügiplatvormi DOM.RIA.com haldava Eesti ettevõtte RIA.com Marketplaces juhatuse esimees.

Umanetsi sõnul oli Eesti esimene Balti riik, kes panustas üürimajade ehitusse ja oli sellega õigel teel.

«Tallinnas tulid juba mitme aasta eest turule kortermajad, mis olid mõeldud just välja üürimiseks. Peab ka ütlema, et see oli paljudele meele järele. Antud hetkeks on sadadest korteritest vabad ainult üksikud. See oli ärilises mõttes väga tark investeering,» väidab Umanets.

Vaatamata pandeemiale ja tööjõu väljavoolule Eestist pole üürihinnad mitte langenud, vaid tõusnud. Hetkel on kahetoalise korteri üür nii Tallinnas, Riias kui ka Vilniuses keskmiselt 450–600 eurot kuus. Kahe aastaga on hinnad mõnevõrra tõusnud. Ei Eestis ega teistes Baltimaades pole üüritavate eluasemete arv pandeemia jooksul kardinaalselt muutunud. Nõudlus on olemas. Ainuüksi Tallinnas on vajadus kümnete tuhandete korterite järele. See tähendab, et hinnatõus jätkub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles