Kes on valge habemega mees, kes jõuluajal salmi ei küsi

Betty Ester-Väljaots
Copy
Ka New Yorgi kuulsal Macy kaubamaja korraldatud tänupühaparaadil võib Pähklipurejat kohata.
Ka New Yorgi kuulsal Macy kaubamaja korraldatud tänupühaparaadil võib Pähklipurejat kohata. Foto: Rw/mpi/capital Pictures

Jõuluvana pole ainus valge habemega mees, kes pühade ajal laineid lööb. Tikksirge ja uhkes mundris Pähklipureja on üks armastatumaid jõuludekoratsioone. Detsembris aga meelitavad kõik endast lugupidavad balletiteatrid inimesi Pjotr Tšaikovski «Pähklipureja» balletti vaatama.

Ajaloo esimese jõulupuu püstitamise õiguse üle vaidlevad Eesti ja Läti, kuid ka Saksamaal on selle kohta omad argumendid. Jõulupuu tuppatoomise komme sai Eesti talutaredes üldiseks alles 19. sajandi lõpus, Pähklipureja ja jõulud olid meil selleks ajaks veel kokku viimata.

Loomulikult on pähklid olnud inimeste laual aegade algusest saadik ja nii on leiutatud ka eri viise, kuidas pähklikoort purustada. USAs Leavenworthis asuva pähklitangide muuseumi vanima metallist pähklipurustaja valmistamisajaks on hinnatud 200 eKr – 200 pKr, muuseumi kogu vanimad puidust pähklitangid aga hakkasid meistrimeeste käe all ilmet võtma 16. sajandil. 19. sajandil sai inimnäoga pähklipurustaja mundri selga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles