ANALÜÜTIK ⟩ Elamispindade hinnakasv on palgakasvust jätkuvalt kiirem

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Arco Vara kinnisvaraanalüütiku Mihkel Eliste sõnul võis oktoobris kinnisvaraturul küll täheldada mõningast hinnakasvu aeglustumist, ent hinnad kasvavad jätkuvalt enamiku ostjaskonna palgast kiiremini ning see trend näib püsivat ka veel 2022. aasta vältel, vahendab kinnisvaraportaal City24

Aeglane reaalpalga kasv ja kiirelt kasvanud elamispindade hinnad sunnivad Eliste sõnul üha enam 25-35-aastaseid kinnisvaraostjaid siirduma kodu ostmiseks ääremaastunud keskustesse või leppima määramatuks ajaks üürimisega.

«Loksa linnas on tänavu esimese kümne kuu vältel tehtud näiteks ligi 50 protsenti enam korteritehinguid kui aasta tagasi, Kunda linnas on tehingute arv kasvanud aga koguni 100 protsenti. Tuues paralleeli, siis Tallinnas oli samal perioodil kasv ligi 25 protsenti ja Eestis tervikuna 24 protsenti,» selgitas analüütik.

Kinnisvara asukoht on tema sõnul aasta-aastalt Eestis järjest olulisema tähtsusega, kus kümneminutiline autosõit võib samasuguse kinnisvara puhul tähendada sageli vähemalt 3-kordset hinnaerinevust.

Siiski peab Eliste väikeasumite populariseerumise kasvu pigem pelgalt ajutiseks ning sellistesse keskustesse väljaspool Harjumaad kas pikaajaliste investeeringute tegemine või ka kodu soetamine ei ole tema sõnul paraku kuigi soovituslik.

«Turusituatsioon on madala pakkumiste arvu taustal jätkuvalt teataval määral eufooriline, mida iseloomustab eeskätt ostjaskonna ebakindel otsuste langetamine. Kuna sageli on ühele ja samale objektile mitmeid ostjaid korraga, siis tuleb ostuotsus langetada kiirelt ning tihti seetõttu ka otseselt läbimõtlematult,» hoiatas analüütik.

Kinnisvaraturul on tema sõnul ostjatesse suhtumine müüjate poolt viimasel ajal suhteliselt üleolev, kuna nõudlus on suur ja ostuhuvilisi palju. Maaklerite puhul on aga märgata teenuse kvaliteedi järsku halvenemist, kuna tööpõld on aastaid turul olnud tegijatel täna võrdlemisi lai ning pikaajaline äri jätkusuutlikkus on tahaplaanile jäetud.

Ka arendajate tegevus turul on Eliste hinnangul pigem hektiline. «Et maapanka täiendada ja tagada lähiaastateks stabiilne arendustegevusest tulenev rahavoog, ollakse elamispindade edasise hinnakasvu ootuses valmis maksma arenduskruntide eest turuväärtusest kõrgemaid summasid,» selgitas ta.

Loe rohkem kinnisvaraportaalist City24!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles