UURING ⟩ Vaata, millises Balti riigis elavad kõige usinamad rahakogujad

Kristina Kostap
, Kodustiil.ee tegevtoimetaja
Copy
Kus elavad Balti riikide kõige usinamad rahakogujad?
Kus elavad Balti riikide kõige usinamad rahakogujad? Foto: Shutterstock

Balti riikide kõige tublimad rahasäästjad elavad Leedus ja neile järgnevad Eesti elanikud, seevastu ligi kolmandikul Läti elanikest ei ole üldse sääste, selgub SEB korraldatud uuringust. Ligi kaks kolmandikku eestimaalastest plaanib järgmise aasta jooksul mõnda suuremat ostu ja valdavalt kavatsetakse kulutus teha säästude abil.

Rohkem kui kolme kuu palga suurune rahaline puhver on kogutud 36 protsendil ja kuni kolme kuupalga väärtuses sääste on 33 protsendil eestimaalastel, seevastu 17 protsenti pole üldse raha kõrvale pannud. Leedus on 39 protsenti kokku hoidnud enam kui veerandi aasta palgast ja säästudeta elab 15 protsenti inimestest. Lätis aga on enam kui kolme kuu palga suurused säästud vaid 29 protsendil ja sama paljudel puuduvad säästud.

Suuri oste plaanitakse teha säästude abil

Järgmise aasta jooksul plaanib 38 protsenti eestimaalastest remontida või sisustada oma kodu, 28 protsenti minna reisile, 22 protsenti osta kodumasinaid, 17 protsenti soetada auto ja sama palju plaanivad investeerida uude arvutisse või telefoni. Tervelt kolmveerand vastanutest ütles, et nad plaanivad nendeks kulutuseks raha säästa ning vaid 16 protsenti kavatseb võtta ostudeks laenu ja 6 protsenti kasutada krediitkaarti.

Meie lõunanaabrite aastaplaanid on sarnased. Kodu remont, reisimine ja auto ostmine on ostuplaanides kõige tähtsamal kohal. Ka kulutuste katmisel plaanitakse kasutada sama lähenemist – eelkõige ostude jaoks raha säästa: 76 protsenti leedulastest plaanivad kulud katta raha kogudes ja lätlastest on sama plaan 67 protsenti vastanutest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles