VAATA JA IMETLE ⟩ Imekaunis Helme mõisahoone otsib uut kosilast

Kristina Kostap
, Kodustiil.ee tegevtoimetaja
Copy

Pika ajalooga kaunis mõisahoone otsib väärilist kosilast, kes sellele uue elu sisse puhuks. 

Mõis on Tõrva vallavalitsuse avalike suhete spetsialisti sõnul olnud uue omaniku ootel üsna kaua. Hoone pandi esimest korda oksjonile septembris, kuid oksjon luhtus, kuna parim pakkuja loobus. Nüüd otsitakse hoonele uut kosilast.

«Juba alates 2009. aastast oli plaan avada mõisahoones klaverimuuseum, mille tarbeks loodi SA Eesti Rahvuslik Klaverimuuseum, mida vedas eest helilooja, laulja ja muusikapedagoog Alo Põldmäe,» selgitab Marianne Sokk ning lisab, et 2020. aastal selgus lõplikult, et hoone taastamiseks ja muuseumi loomiseks vajalikke ressursse ei ole võimalik saada. 

Mõisahoone, mis kuulub Tõrva vallavalitsusele, otsustati müüki panna, sest ka omavalitsusel puuduvad vajalikud rahalised vahendid hoone korrastamiseks.

«On kurb, kui väärikas hoone ajapikku veelgi enam amortiseerub. Kuna hoone on müügis selge eesmärgiga, et see taas korda saaks, rakenduvad hoone ostjale ka lisatingimused: ostjal on kohustus rekonstrueerida mõisa katus, fassaad, vihmaveesüsteemid ja avatäited nelja aasta jooksul ostu-müügi lepingu sõlmimisest,» selgitab Sokk.

Helme mõisa puhul on tegu varaklassitsistlikku peahoonega, mis on valminud 1770. aastatel. 1950. aastatel ehitati peaukse kohale kinnine ärklikorrus ning varasemast erineva kujuga trepp. Suuremaid purustusi ja põhjalikumaid ümberehitusi pole mõisahäärberis juhtunud. Mõisas tegutses pikalt põllumajanduskool, kuid nüüdseks on hoone pikalt olnud kasutuseta. Mõisahoone on muinsuskaitse all.

Hoone on müügis oksjonikeskkonnas osta.ee väga hea alghinnaga – 30 000 eurot. Uuri põneva pakkumise kohta oksjoniportaalist veidi lisaks!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles