Nende nippidega hoiad elektrikulu madala ja mõju keskkonnale väiksemana

Kristina Kostap
, Kodustiil.ee tegevtoimetaja
Copy
Homne elektri hind on üleeilsega võrreldes üle poole odavam.
Homne elektri hind on üleeilsega võrreldes üle poole odavam. Foto: Madis Veltman/Postimees Grupp

Ruumi kütmisest pesupesemise ja seadmete laadimiseni – peaaegu kõik, mida kasutame, vajab elektrit. Hoolivama energiatarbimisega hoiame kokku igakuistelt kuludelt ja vähendame kahjulikku mõju keskkonnale. Kaamos Energy tegevjuht Mihkel Loorits jagab näpunäiteid, kuidas kodupidamises energiat säästa.

«Energiasäästlikkust ei peaks nägema vaid kulude minimaliseerimisena, aga ka keskkonnahoiuna,» märkis Loorits. Ta lisas, et kaks kolmandikku inimeste energiatarbest tuleb fossiilkütuste põletamisest, mis põhjustab kasvuhoonegaase. Taastuvate energiaallikate suurema kasutuselevõtuga on tulevik jätkusuutlikum ja elektrihinnad madalamad.

Elekter on tavaliselt kallim siis, kui on elektritarbimise tippaeg. «Mida kallim on elekter, seda suurem on fossiilsetest allikatest toodetud elektri osakaal. Kui nõudlus on väiksem ja elektrihind madalam, siis on hetkel võrgus müüdav elekter toodetud põhiliselt taastuvatest allikatest, sest taastuvenergia tootmised pääsevad esimesena turule, katmaks tarbimisvajadusi näiteks tuulest ja päiksest,» selgitas Loorits, miks odavam elekter on üldjuhul rohelisem.

Loorits lisas, et äkiline elektrihinna kallinemine on pannud uue korteri otsijaid koduga kaasnevaid kulutusi rohkem läbi mõtlema. Vanemate hoonete renoveerimisel on A- või B-energiamärgistuse saavutamine keeruline ja kallis. Energiatõhusama kodu leidmiseks soovitab ta korterit otsida uusarenduste seast, kus on energiatõhususega arvestatud juba hoone ehituse planeerimisel.

Energia kokkuhoiuks ei pea ilmtingimata kodu uue vastu välja vahetama, vaid kokku saab hoida ka oluliste muudatustega igapäevaelus.

Vaata üle energiakulu ja vaheta välja vanad seadmed

Enne tarbimisharjumuste muutmist on Looritsa sõnul oluline ülevaade, milline on tegelik energiakulu. Nii saab teada, mis vajab kodus väljavahetamist ning millised renoveerimistööd parandavad ruumide soojapidavust ja aitavad vähendada küttekulusid.

Küttekulusid saab alandada ökonoomsema küttesüsteemi kasutusele võtmisega: elektrikütte saab asendada maakütte või õhksoojuspumbaga, energiat saab ise juurde toota investeerides päikesepaneelidesse. Eramajas on see kergem, kortermajas keerulisem.

Seadmete elektrikulu välja selgitamiseks tuleks pistikupesadele lisada arvestid. Energiasäästlikkuseks tasub välja vahetada vanad koduseadmed, mis sageli neelavad uuemate mudelitega võrreldes rohkem energiat. Uut ostes jälgi, milline on selle energiamärgis. Tea, et kallimasse ja energiatõhusamasse masinasse investeeringu katab ära kokkuhoid elektrilt või soojakuludelt selle tehnilise eluea jooksul.

Samuti tuleks lugeda uute, aga ka juba kodus olevate seadmete kasutusjuhendeid ning kasutada neid vaid ettenähtud korras. Näiteks nõudepesumasinat kasuta siis, kui see on täis ning riideid triigi mitte rohkem kui üks kord.

Vaata üle oma harjumused

Analüüsi oma igapäevaharjumusi nagu veetarbimine ja toidu valmistame. On sul ikka vaja nõnda sageli vannis käia, hoida vesi dušši all pead šampoonitades jooksmas või siis pesta nõusid kuuma veega? Vett tasub kasutada mõistlikult. Näiteks ei maksa veekeedukannu vett täis panna juhul, kui teha ainult tassi teed. Muidu kulutad energiat tühja. Variant on teha teevesi ka termosesse. Nii ei pea teise ja kolmanda tassi tee jaoks vett uuesti soojendama.

Ühenda lahti seadmed, kui sa neid parasjagu ei kausta. Lülita välja tuled juhul, kui kedagi pole ruumis või kui tuba saab valgustada aknast paistva loomuliku valgusega. Asenda lambipirnid energiasäästlike kompaktluminofoorlampide (CFL) pirnidega või veel parem, valgusdioodidega (LED). LED-pirn on tavalisest lambipirnist 10-12 korda efektiivsem ja kestab 15–25 korda kauem!

Planeeri suuremad kodutööd tipptunni välisele ajale

Suuremad kodused tegevused nagu pesu- ja nõudepesu ajasta hetkele, mil elektrivõrgu koormus on väiksem. Nii ei säästa üksnes raha, vaid ka keskkonda. Tavaliselt on elekter kõige kallim hommikul kell 7–10 õhtul kell 17–21 vahel. Siis jõuavad inimesed koju, pesevad pesu, teevad süüa jne. Eriti kuluefektiivne on pesu aga pesta öösel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles