UURING ⟩ Millised on eestlaste peamised takistused oma kodu ostmisel

Kristina Kostap
, Kodustiil.ee tegevtoimetaja
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Luminori panga korraldatud uuringu tulemuste kohaselt ei osta peaaegu pooled Balti riikide elanikest kinnisvara seetõttu, et nende sissetulek ei ole laenukohustuste võtmiseks piisav, ning osal neist ei ole võimalik esimese sissemakse jaoks raha koguda. Eesti elanikud mainisid peamise takistusena raha puudumise esimeseks sissemakseks.

Uuringu kohaselt on noortel vanuses 25–34 kõige keerulisem koduostu esimeseks sissemakseks raha koguda, mis on arusaadav, sest neile, kes on alles tööle asunud, makstakse vähem ja piisavate säästude kogumine võtab aega.

«Samas vastasid pea pooled, et nad ei ole esimeseks sissemakseks spetsiaalselt raha kogunud. Paljusid neist võisid sellises olukorras aidata vanemad või sugulased. 14 protsenti vastajaist Eestis on säästnud raha kaks-kolm aastat, 12 protsenti kauem kui viis aastat,» selgitas Luminori jaepanganduse juht Tanel Rebane.

Kolmas kõige sagedamini mainitud põhjus on ebakindlus tuleviku suhtes. Eesti elanikud (17 protsenti) muretsevad selle pärast kõige vähem, Läti (25 protsenti) ja Leedu (22 protsenti) tunduvalt rohkem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles