Kodulaen muutub lasterikastele peredele ja maarahvale lihtsamini kättesaadavaks

Kristina Kostap
, Kodustiil.ee tegevtoimetaja
Copy
Kodulaenu sissemakseks kogumine käib paljudel üle jõu, mistõttu on oluline omafinantseeringu määra alandamine.
Kodulaenu sissemakseks kogumine käib paljudel üle jõu, mistõttu on oluline omafinantseeringu määra alandamine. Foto: Shutterstock

Valitsus kinnitas eile täiendava 800 000 euro eraldamise KredExile, et need kolme ja enama lapsega pered, kelle sissetulek ei ole piisav 10 protsendi omaosaluse kogumiseks, saaks tulevikus madalama omafinantseeringuga kodulaenu.

Majandus- ja taristuminister Taavi Aas ütles, et kui seni peab suur pere tegema sissemakseks vähemalt 10 protsenti laenusummast, siis tulevikus langeb see viiele protsendile.

Uue teenusega saab oma kodu soetada hinnanguliselt 1200 kolme ja enama lapsega leibkonda, kelle elamistingimused vajaks parandamist ja kellele kodulaenu madalam sissemakse on eluliselt oluline. Lisaks on võrreldes suuremate linnadega üürimise võimalused maakondades väga piiratud ja võrreldes laenumaksega tähendab üürimine üldjuhul 40-120 euro võrra suuremat väljaminekut.

Teise abinõuna elutingimuste parandamiseks hakkab KredEx pakkuma eluasemelaenu käendust maapiirkondades, kus madala kinnisvara hinna tõttu on pangast keeruline laenu saada. See on eelkõige mõeldud neile, kes soovivad maapiirkonda elama asuda ja seal kodu soetada või kodu korda teha. Selle teenuse minimaalne omafinantseering on 10 protsenti ning KredEx käendab kuni 80 protsenti laenusummast või kuni 80 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles