Inglased hädas: inimeste väljaheidetest toodetud väetis on matnud linna haisupilvega

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Kas olete kunagi kodust välja astunud ja tundnud tugevat fekaalihaisu? Tuleb välja, et alati ei saa selles koeri või üleüldse loomi süüdistada – põhjus võib olla ka inimese kaka, mis põldudele laiali laotatud. 

Lõuna-Inglismaa Cirencesteri linna elanikud on kurtnud viimasel ajal kohutava lõhna üle, mis näib matvat kogu linna.

Nüüdseks on selgunud, et süüdi on fekaalid. Täpsemalt tahke orgaaniline aine, mis on saadud reoveepuhastusprotsessis. Ärge muretsege – jäätmetest eemaldatakse kahjulikud materjalid ja vesi. Reoveesetet, mida kasutatakse orgaanilise väetisena, tuleb Inglismaal testida raskmetallide, näiteks elavhõbeda, tsingi ja vase suhtes.

Olgugi et enamjaolt kasutavad põllumehed mullaviljakuse parandamiseks loomasõnnikut, siis mitte alati. Nagu kõnealune juhtum näitab, lähevad aeg-ajalt käiku ka inimeste väljaheited.

Tegelikult haiseb ka ju loomasõnnik, kuid psühholoogiliselt mõjub inimese väljaheidetest tehtud väetise hais tõenäoliselt veidi teisiti.

«Selle väetise levitamine oli planeeritud ajaks, mil pidi puhuma idakaare tuul, mis linnast lõhna ära viib. Kahjuks öösel tuul pöördus,» selgitas Cirencesteri linna olukorra tagamaid Bathursti krahvinna. 

Inimese väljaheide sobib hästi väetiseks, sest selle koostis sarnaneb veise sõnniku omaga. Suures plaanis on sõnniku kasutamine väetiseks küll hea, kuid halb külg on sellega kaasnev lõhn – tuul võib kanda haisu linna ja see võib püsida seal mõned päevad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles