Tallinnas käivitati Euroopa esimene kartongpakendite tagastamise projekt

Kristina Kostap
, Kodustiil.ee tegevtoimetaja
Copy
Kartong on liiga hea materjal, et seda mitte koguda, ümber töödelda ja taaskasutada.
Kartong on liiga hea materjal, et seda mitte koguda, ümber töödelda ja taaskasutada. Foto: Tetra Pak

Maailma juhtiv toiduainete töötlemise ja pakendamislahenduste ettevõte Tetra Pak käivitas Tallinnas Ülemiste keskuses pilootprojekti, mille käigus tutvustatakse tarbijatele uudset kartongpakendite tagastussüsteemi. Tallinna katseprojekt on esimene omataoline Euroopas.

Tetra Paki Balti riikide võtmekliendihalduri Maija Baumane sõnul töötab kogumisautomaat sarnaselt tavalise pakendi tagastusautomaadiga.

«Tarbija kogub tühjad kokkusurumata joogipakendid kodus kokku ning viib need automaati, kus masin pakendi tuvastab ja edasise taaskasutuse tarbeks sorteerib. Kogumisautomaat võtab vastu kõiki kartongpakendeid, olenemata nende tootjast, kujust, suurusest või tootest,» selgitas ettevõtte esindaja.

Tetra Paki esindaja sõnul annab neile enesekindlust projekti õnnestumiseks ka oma Põhja-Euroopa peakontoris Rootsis läbi viidud prooviprojekt, kus kolme kuu jooksul tagastasid Tetra Paki töötajad üle 30 000 kartongpakendi.
Tetra Paki esindaja sõnul annab neile enesekindlust projekti õnnestumiseks ka oma Põhja-Euroopa peakontoris Rootsis läbi viidud prooviprojekt, kus kolme kuu jooksul tagastasid Tetra Paki töötajad üle 30 000 kartongpakendi. Foto: Tetra Pak

Baumane sõnul saab kasutatud kartongpakenditest pärast ümbertöötlemist väärtuslik tooraine, kuid praeguseni ei ole olnud täiuslikku süsteemi nende kogumiseks ja ümbertöötlusesse suunamiseks. Pärast ümbertöötlemist saab kartongpakenditest toota näiteks pappkarpe ja salvrätikuid. Plast- ja alumiiniumkihtidest saab aga valmistada katusekive, paneele või kaubaaluseid.

Tetra Paki eesmärk on tõhustada kartongpakendite kogumist ja ümbertöötlemist nii Eestis kui ka teistes Euroopa riikides, et tulevikus jõuaksid joogipakendid prügimäe asemel ümbertöötlusesse.

Tagastusautomaat asub Ülemiste keskuse tagaosas taara vastuvõtupunktis. Eraldi sissepääsuga taarapunkti juures on ka lühiajaline parkimiskoht, mis on reserveeritud vastuvõtupunkti kasutajatele.

Lisainfot pakenditagastussüsteemi kohta leiab SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles