PUUST JA PUNASEKS ⟩ Millised on kõige levinumad vead muru niitmisel

Kristina Kostap
, Kodustiil.ee tegevtoimetaja
Copy
Sügisel tasub muru tavapärasest kõrgemalt niita.
Sügisel tasub muru tavapärasest kõrgemalt niita. Foto: Shutterstock

Muru niites tehakse sageli tahtmatult viga niidukile või murutaimele. Harvad ei ole ka juhtumid, kui teadmatusest on lõhutud täiesti uus niiduk või rikutud ilus murulapp.

Hästi hooldatud muru annab kodule ilusa välimuse. Muru õige ja regulaarne niitmine tagab parema murukasvu ning vähem töökohustusi koduomanikele. Husqvarna spetsialist Aivo Smitt räägib, millised on kõige levinumad vead, mida saaks kergesti vältida.

Niidetakse korraga liiga palju

Niitmise kõige olulisem rusikareegel lubab korraga niita kuni ühe kolmandiku murulible pikkusest ning see reegel kehtib olenemata muru algpikkusest! Ehk isegi kui muru on kasvanud väga pikaks, tohib ühe niitmiskorraga maha võtta ainult kolmandiku: näiteks 15 cm pikkusest murust tohib ära lõigata kuni 5 cm.

Tihti on inimesed kärsitud ja niidavad muru kohe väga lühikeseks, sageli lõigatakse 10 cm pikkune muru korraga kõigest 3 sentimeetri pikkuseks. See aga koormab niidukit, lõhub murutaime ning niivõrd suur kogus niitmisjääke hakkab murule jäädes mädanema, jättes enda alla kõdunevad murulaigud.

Kui muru on väga pikaks kasvanud, siis tasub muru lõigata mitmes osas ehk paari päeva tagant ja iga kord korraga vaid kolmandiku võrra lühemaks. Selline sagedasem niitmine on murutaimele kasulikum.

Muru niitmisel ei arvestata ilmaga

Sel suvel võis linnapildis märgata mitmeid ära kuivanud muruga aedasid ja platse. Pikk kuumaperiood tõi esile veel ühe väga levinud vea muru niitmisel: sageli ei arvestata enne niitma hakkamist ilmaga.

Enne niitmist tasub alati vaadata ka järgmiste päevade ilmateadet. Kui on näha, et nädal aega on kõrvetav kuumus ilma vihmata, siis võiks muru niitmise üldse edasi lükata. Kui see ei ole aga võimalik, siis peaks niitmiskõrguse kõrgemaks reguleerima ja niitma vähem, kui tavaliselt. Siis ei ole nii suur oht murutaime ära kõrvetada.

Parim aeg niitmiseks on vahetult enne vihma – siis saab muru kohe vett ja taastub niitmisest kiiremini.

Suurem kogus niidetud muru jäetakse hapnema

Muru võib rikkuda ka see, kui suurem kogus niitmisjääke jäetakse lihtsalt kõdunema. See on eriti suur risk niiskemate ja vihmaste ilmadega, mil niitmisjäägid hakkavad kiiremini mädanema ning tekitavad murule kõdunenud laike.

Kui niidetud muru jäägid on murul selgelt nähtavad, siis tasub need kokku koguda, et need ei saaks muru kahjustada. Mädanev muru toodab ka rohkem huumust, mistõttu võib muru rohkem sammalduda.

Ei tunta oma muruniidukit ja selle võimeid

Niiduseadmed erinevad oma jõudluse poolest. Näiteks tavalisi muruniidukeid on kolme tüüpi: murukogujaga, väljaviskega või multšeriga. Multšeriga muruniidukid ei sobi väga pika muru niitmiseks – seda tüüpi masin ei jaksa suurt murumassi läbi hekseldada ja ummistub sageli, mis koormab aga niiduki mootorit. See on tüüpviga eriti maikuus, kui murukasv on üldjuhul väga kiire. Multšeriga muruniiduki omanikud peaksid niitma siis isegi sagedamini kui korra nädalas.

Eemaldatakse niiduki külge pandud kaitsed

See võib tunduda ebavajaliku soovitusena, kuid kahjuks on see võrdlemisi levinud praktika, et aiaseadmetelt eemaldatakse neile tootja poolt peale pandud kaitsmeid. Tasub teada, et need on seal alati põhjusega!

Külgväljaviskega niidukitelt eemaldatakse üsna sageli suunaja või tõmmatakse see ülespoole, et see suudaks rohkem murumassi välja suunata. Sellega võib aga tekitada kahju oma varale või aia läheduses liikuvatele inimestele. Kui muruniiduki alla satub kivi või muu tükike, siis võib see ilma suunajata või valesti paikneva suunajaga lennata kümneid meetreid nagu püssikuul ja kedagi või midagi vigastada.

Vigast masinat ei viida õigel hetkel kontrolli

Võib juhtuda, et muruniidukiga sõidetakse hooga kivisse või kändu, mis lööb kõveraks tera või teravõlli. Kõvera tera või võlliga niiduk hakkab kõvasti vibreerima, mistõttu tunneb selle probleemi ära ka ilma korpuse alla vaatamata. Probleem tekib aga siis, kui sellist masinat kohe parandusse ei viida.

Sellise masinaga niitmist jätkates võivad vibratsiooni tõttu lahti tulla masina erinevad kinnitused, mõrad tekkida ja isegi mootor korpuse küljest eemalduda. Remonditöökojad on näinud piisavalt niidukeid, milles on kõik poltide kinnituskohad nii ära lõtkutud, et ei ole mitte ühtegi kohta terve poldi kinni keeramiseks. Pealtnäha terve masin võib nii täielikult hävineda.

Niidukit ei puhastata

Absoluutselt kõiki niidukeid tuleb pärast niitmist puhastada. Murumassi eemaldamiseks võib kasutada lihtsat puupulka või voolavat vett. Kui niidukit murujääkidest ei puhasta, hakkab happeline muru niiduki all käärima, metallist korpuse puhul saab esmalt kahjustada värvipind ja pärast värvist jagu saamist hakkab metall roostetama – murujääkidest tekkinud rooste ja korrosioon hakkavad masinat sööma.

Niiduki terasid ei vahetata

Alati tuleks niita teravate teradega. Kui niita kulunud teraga seadmega, kahjustab see murutaime ja on halb ka niidukile. Nüri teraga niites ei lõigata murulible, vaid rebitakse seda. Teravate teradega lõigates jääb lõikepind sile ja nii ei kaota murutaim palju niiskust ka kuumal ja kuival perioodil. Kui muruots läheb kollakaks, peab kindlasti kohe terasid teritama või vahetama.

Niidukil ei vahetata õli ega puhastata filtrit

See kehtib bensiinitoitel töötavate niidukite kohta. Mõlemad tegevused mõjuvad halvasti niitmismasina mootorile, mis tulevikus ei pruugi õigesti käia. Pikas plaanis kahjustab see mootorit väga ja võib kaasa tuua kuluka remondi.

Muru niidetakse ebasobivate masinatega

Kogu koduaia niitmine ei peaks võtma rohkem kui 2-3 tundi. Kui aega kulub rohkem, tuleks vaadata võimsama masina poole. Niiduki jõudlus peaks vastama niidetava pinna suurusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles