Valitsus asub parandama õppehoonete õhukvaliteeti

Kodu.postimees.ee
Copy
Klassiruum. Pilt on illustratiivne.
Klassiruum. Pilt on illustratiivne. Foto: Maroke / Shutterstock

Valitsus otsustas täna anda kohalikele omavalitsustele 2,6 miljoni suuruse ühekordse täiendava toetuse, et parandada koolide ja lasteaedade õppehoonete õhukvaliteeti.

Haridus- ja teadusministri Liina Kersna sõnul saavad lisaraha kõik kohalikud omavalitsused, kellel on vähemalt üks kool, kus põhikoolis õpib üle 80 õpilase. «Teadlased on välja toonud, et väga palju sõltub ventilatsioonisüsteemist, kas ja kuidas viirus levib. Seetõttu on hästi toimiv ventilatsioonisüsteem oluline, et piirata koroonaviiruse levikut ja hoida haridus avatuna,» ütles Kersna. «Kevadel ja suvel kogusime andmeid õppehoonete ventilatsioonisüsteemide kohta ning praegu teame, et Eestis on 650 õppehoonest 250 ehk 37 protsenti sellised, kus on ainult loomulik ventilatsioon.»

Täiendav raha jagatakse kõigi toetust saavate omavalitsuste vahel proportsionaalselt sõltuvalt õpilaste arvust. Ministri sõnul on toetus mõeldud sundventilatsiooni projekteerimiseks, ehitamiseks, remontimiseks, süsihappegaasi andurite või mõõturite soetamiseks ning õhupuhastite paigaldamiseks. «Meil on kokku 11 500 õpperuumi, millest 3500 on loomuliku ventilatsiooniga,» rääkis Kersna. «Lisarahast piisab, et osta vajalikesse ruumidesse osta andurid süsihappegaasi taseme jälgimiseks, et vajadusel ruume õhutada. Samuti saab lisaraha eest alustada ventilatsiooniprojektide koostamist ja remontimist sõltuvalt omavalitsuste vajadustest.»

Haridus- ja teadusministri sõnul kavandatakse järgmisteks aastateks õhukvaliteedi parandamiseks suuremaid toetussummasid ning siis on hea, kui projektid on juba ette valmistatud.

Kohalikud omavalitsused saavad ise otsustada, milliste õppehoonete õhukvaliteedi parandamisse toetus suunata. Toetuse kasutamisel on tingimuseks, et omavalitsusel on projektides ka omaosalus, mis moodustab kogukuludest vähemalt kolmandiku ehk 33 protsenti.

Raha eraldatakse kohalikele omavalitsustele haridus- ja teadusministri käskkirja alusel pärast seda, kui kohalik omavalitsus annab selleks nõusoleku. Aruanded raha kasutamise kohta tuleb esitada 2022. aasta lõpuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles