Tallinna esimene kaugjahutussüsteem Fahle pargis aitas säästa märkimisväärse hulga süsihappegaasi heitmeid

Kristina Kostap
, Kodustiil.ee tegevtoimetaja
Copy
Fahle galeriitänav.
Fahle galeriitänav. Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Tänavune kuum suvi näitas, et töökindel hoonete jahutussüsteem on suvekuudel muutunud ärikinnisvara puhul möödapääsmatuks küsimuseks ning oluliseks konkurentsieeliseks. Uus vajadus on toonud esile erinevate jahutussüsteemide eelised ja nende energiakulu. Utilitase rajatud Tallinna esimene kaugjahutussüsteem Fahle Pargis aitas vähendada 44 protsenti õhku paisatud süsihappegaasi heitmete hulka.

«Tegemist on olulise sammuga hoonete poolt tekitatava süsihappegaasi jalajälje vähendamisel,» rääkis Fahle Parki arendava Fausto Capitali omanik Kenneth Karpov, kelle sõnul võiksid roheliste hoonete standardid Eestis uute ärihoonete puhul normiks olla ja säästlik jahutussüsteem peaks iga kaasaegse hoone lahutamatu osa olema.

Utilitase kaugjahutuse osakonna juhataja Tanel Kirsi sõnul on kaugjahutus töökindel ka väga kuumade ilmadega ning vastab keskkonnanõutele isegi aastakümnete pärast.

«Paljudes kodudes, kontorites ja tööstushoonetes kasutatakse peamiselt lokaalseid jahutusseadmeid, mis ei näita alati üles täielikku töökindlust ja kasutavad keskkonda ohustavaid külmaineid. Seevastu tsentraalses kaugjahutuses on võimalus kasutusele võtta keskkonnasõbralikumaid lahendusi ja järjest enam süsihappegaasi heitmeid säästa,» rääkis Kirs.

Samuti säästab süsteem hoonete pinda, sest katusele ja fassaadile ei ole vaja paigutada suuri lokaalseid jahutusseadmeid. Ka kaugjahutuseks loodav alginvesteering on väiksem kui lokaalsetel lahendustel ning tootmisega seotud riskid ning hooldusvajadus lasub teenuseosutajal.

Fahle alast on suur osa veel väljaehitamata ning uued hooned on samuti plaanis kaugjahutussüsteemiga liita. 

Karpovi sõnul hoitakse rohelist kurssi Fahle Pargi arenduses tervikuna. «Juba muinsusobjektide renoveerimist võib pidada taaskasutuseks ehituses ja säästliku mõtteviisi kandjaks. Kindlasti eelistame taastuvenergiat ja võtame kasutusele päikese paneelid ning oleme majad võimalikult energiasäästlikuks ja targaks muutnud, pakume ka autodele laadispunkte ja loome piirkonda puhke-ja rohealasid jne,» loetles Karpov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles