Vahemere ääres on soodsam! Põhjanaabrid taanduvad meie korteriturult

Kristina Kostap
, Kodustiil.ee tegevtoimetaja
Copy
Põhjanaabrid ei hooli enam meie kinnisvarast.
Põhjanaabrid ei hooli enam meie kinnisvarast. Foto: Shutterstock

Eestlased ostavad kortereid kokku ajal, mil soomlased ja rootslased Eesti turult üha kiiremini lahkuvad, näitab BestCrediti analüüs.

«Eestimaalased polnud nii rikkad, et osta kodumaist kinnisvara siis kui see odav oli,» selgitas BestCrediti juhataja August Käära.

«Olude sunnil ostame endale kodusid praegu, kui skandinaavlased seda kalliks põlgavad. Sisuliselt voolab eestimaalaste laenuraha turule sisse, kui soomlaste säästuraha voolab välja.»

Rootslased on Maa-ameti andmeil juba kümme aastat müünud Eestis rohkem kortereid kui ostnud. Soomlaste korteriportfell väheneb 2013. aastast ja venelaste oma 2015. aastast.

«Soodsamal hinnatasemel osteti siin palju kortereid, aga nüüd proovitakse Eesti kinnisvarast lahti saada,» sõnas Käära ning lisas, et sisuliselt tõmmatakse enda sääste meie kinnisvaraturult välja, sest Vahemere ääres on soodsam.

Rahalises vääringus on pilt veelgi dramaatilisem, näiteks soomlaste raha voolas tänavu teises kvartalis korteriturult välja viis korda kiiremini, kui mullu.

«Kvartaliga tõmbasid soomlased välja 5,1 miljonit eurot. Rootslased tõmbavad enda raha korteriturult välja tempoga umbes pool ning venemaalased poolteist miljonit eurot kvartalis.»

Kodude uuemate vastu vahetamist ei saa Käära sõnul ka eestimaalastele ette heita, sest eestimaalaste kodud ongi üsna nigelas seisus. «Kolmandik kaasmaalasi tunneb vajadust kaasaegsema eluaseme järele ja lausa kaks kolmandikku unistab eramajja kolimisest. Muidugi rahuldatakse enda vajadusi ja unistusi siis, kui saab,» lisas Käära.

«Kuid kiire hinnatõusu ja ilmajäämishirmu tekitatud ostulaine järel näeme me ilmselt ka palju inimesi, kellele võetud kohustused üle jõu käivad. Seepärast on finantskirjaoskuse, planeerimise ja säästmise oskus eriti oluline.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles