Ehitushinnaindeks jõudis teises kvartalis rekordtasemele

Kodu.postimees.ee
Copy
Ehitamine.
Ehitamine. Foto: Pixabay / Pexels

Statistikaameti andmetel tõusis ehitushinna indeks, mis väljendab ehitustegevuse maksumust otsekulude tasemel, võrreldes eelmise kvartaliga 5,2 protsenti ja eelmise aasta sama ajaga võrreldes 6,2 protsenti.

Foto: Statistikaamet

Ehitushinnaindeks väljendab ehitustegevuse maksumuse muutust kolmes põhigrupis: tööjõud, ehitusmasinad ja -materjal. Ehitushinnaindeksi arvutamisel kaasatakse neli ehitiste gruppi: eramud, korruselamud, tööstus- ja ametihooned. Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeksi puhul on vaatluse all ametihooned.

Statistikaameti analüütiku Ülo Pauluse sõnul tõusis ehitushinnaindeks seekord kvartalite võrdluses rohkem kui selle avaldama hakkamise algusest on juhtunud. «Indeksi muutust mõjutas eelkõige materjalide kallinemine. Esimese kvartaliga võrreldes tõusid ehitusmaterjalide hinnad 7,3 protsenti ja eelmise aasta teise kvartaliga võrreldes 8,7 protsenti» selgitas Paulus.

Kulutused tööjõule kasvasid võrreldes esimese kvartaliga 1,8 protsenti ning kulutused mehhanismidele 1,4 protsenti. Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeks tõusis nii võrreldes esimese kvartaliga kui ka eelmise aasta sama kvartaliga 4,4 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles