Head uudised: sügisest saab viia taaraautomaati ka veinipudeleid

Kodu.postimees.ee
Copy
Foto: Breaking Pic / Pexels

Riigikogu võttis mais vastu pakendiseaduse muudatuse, mis lubab alates septembrist pandipakendi süsteemi lisada veini, vahuveini ja muu kange alkoholi taara.

Veinipudelid pole tagatisrahasüsteemi varem kaasatud olnud. Nii liigub Eesti ühiskond väikeste sammudega keskkonnasõbralikuma ühiskonna suunas. «See on kauaoodatud muutus, mis lõpetab senise absoluutselt arusaamatu keelu,» on peenjoogivabrik Nudisti kaasautaja Mihkel Männik rahulolev. Nemad on üks esimeste seast, kes oma pudeli ringlusesse saadavad ning Männik loodab, et ka teised joogitootjad sellega liituvad. 

Kuivõrd pakendiseaduse muudatus on hea edasiminek kaasaegses maailmas, mõtlevad joogitootjad aina rohkem ka pakendi jalajäljele. Tihti arvatakse, et mida uhkem pudel, seda parem vein. «Nii mõtlesime ka meie 4 aastat tagasi, mil esimestele vahuveinidele kõige raskema klaastaara valisime,» tunnistab Männik, kuid lisab, et aeg on palju õpetanud.

Nii toob Männik näiteks, et Kesk- ja Põhja-Euroopas koguvadki populaarsust just need naturaalveini tootjad, kes paistavad silma oma kerge ja säästliku taaraga. «Soome riiklik alkoholipood on juba aastaid orgaaniliste veinide märgistamisele lisaks märkinud ära ka keskkonnasõbralikumad veinid,» arvab Männik, et Eesti võiks sellest eeskuju võtta.

Eesti Väikepruulijate Liit on algatanud ka kampaania «Vala välja», mis selgitab purgitaara eeliseid klaastaara ees. Üha enam käsitööõlut kolib pudelitest purkidesse, sest alumiiniumpakend on kergem ning ressursisäästlikum nii tootjale kui keskkonnale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles