Mida teha asjadega, mida enam kodus vaja ei lähe?

Kristina Kostap
, Kodustiil.ee tegevtoimetaja
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

IKEA uuringust selgub, et pooled Eesti elanikest otsivad seisma jäänud asjadele uut elu. IKEA sisekujundaja Eliise Tammekivi ja Uuskasutuskeskuse kommunikatsioonijuht Esme Kassak jagavad sellest johtuvalt mõtteid taaskasutamisest ja näpunäiteid esemete kasutusea pikendamiseks.

Peamiselt ajendab eestlast asju taaskasutama raiskamise vähendamine  ja vastutustundlikkus, mis tähendab ühtlasi, et võimalus asju annetada või nende eluiga muul moel pikendada, tekitab elanikes hea tunde.

Mida üleliigsete asjadega peale hakata?

Alustuseks tuleb Kassaku sõnul alati enda ostud läbi mõelda. Kas olemasolev asi teenib mind veel hästi või on tõesti endast kõik andnud? Kui seisma jäänud asjad on heas korras ja võivad veel kellelegi teisele rõõmu pakkuda, siis soovitab Kassak need uuele ringile anda.

IKEA sisekujundaja Eliise Tammekivi märgib, et enne asjadest loobumist tasub mõelda, kas ja kuidas võiks neile ise uue elu anda.

«Kodu värskendamine ei tähenda kõige muutmist ja vana välja vahetamist. Pealegi kannavad vanad armastatud esemed sageli ka kodu- ja perekonnalugu. Näiteks võib vanasid puidust toole värskendada ja miksida neid uute eri värvides ning kujuga toolidega, andes nii toolipartiile omanäolise puudutuse. Sama kehtib vanade lauanõude, küünlaaluste ja teiste sisutuselementide kohta,» jagas sisekujundaja ideesid.

Loomulikult saab ka Kassaku sõnul leida tarbetuks muutunud ja oma aja ära elanud esemetele uusi rakendusi, tuleb vaid loovalt läheneda.

«Erinevaid nõusid saab kasutada taimede jaoks, kruusi saab kasutusele võtta pliiatsitopsina, kardinast võib meisterdada liniku jne,» pakkus Kassak. Ta lisas, et mõne asja jaoks on vaja vaid mõtteviisi muutust ja uut vaatenurka, teise jaoks ka pisut näputööd. Peamine on julgeda mängida ja katsetada ning tulemus võib ennastki üllatada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles