HEA NÕU ⟩ Kuidas osta aiatehnikat, kui raha napib

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Iga aiaomanik peab aeg-ajalt soetama uusi aiatööriistu, millega hoovi korras hoida. Spetsialistid annavad nõu, kuidas erinevat aiatehnikat osta, kui vaba raha napib.

Bauhofi aiatehnika tootejuhi Alvar Valendi sõnul alustab uus hooviomanik aiatehnika valikut muruniidukist, mis erinevas variatsioonis pea igas majapidamises vajalik on. Käsiniidukist murutraktorini, sisepõlemismootorist akutehnoloogiani - mõtlemisainet on nii algajal, kui juba staažikal aiaomanikul. Niidukitele järgnevad trimmerid, murukäärid ja hekilõikurid.

«Aias ilu hindaval tarbijal on üldiselt kõiki loetletud aiatööriistu tarvis. Kui soodsamaid esemeid ostetakse kevaditi küllaltki kergekäeliselt, siis hinnalisema aiatehnika soetamist kaalutakse kauem,» sõnas Valend.

Inbanki järelmaksu müügijuhi Martin Panti sõnul tuleb suhtuda aiatehnika ostmisesse nagu iga teise kodumasina ostmisesse ning teha põhjalik eeltöö. «Enne ostu tasub läbi mõelda, millist aiatööriista ja kui tihti kasutatakse. Näiteks, kui muruniidukit kasutatakse iganädalaselt, siis on isikliku muruniiduki omamine ainuõige otsus. Kui aga hekilõikurit on tarvis vaid kord-paar hooaja jooksul, siis tasub mõelda, kas rentimine ei ole otstarbekam. Mittevajalikke esemeid ei tasu üldse osta,» selgitas Inbanki järelmaksu müügijuht.

Aiatehnikat ostes tasub esemed kategoriseerida maksumuse järgi ja alles seejärel vaadata, milliste omadustega tööriist valida.

«Enamikele tarbijatele on hind ostuotsuse tegemisel üks määravamaid. Vaadatakse, kui palju tööriistad maksavad ning mõeldakse, kuidas ostu finantseerida. Näiteks väiksemad aiatööriistad nagu erinevad käärid, labidad ja rehad tasub alati koheselt välja osta, kuna nende hinnad jäävad mõnekümne euro piiresse. Kuni paarisaja eurose tarviku ostul ei tasu peljata ka osade kaupa tasumist, sest uudsed nn «osta kohe, maksa hiljem» makselahenduste abil saab ostu tasuta kolmeks jagada ehk jaotada kulu näiteks kolme kuu peale,» sõnas Pant.

Suuremate ostude puhul nagu näiteks robotmuruniidukid või mootorsaed tasub kaaluda väikelaenu võtmist. «Loomulikult on ideaalne olukord, kui on olemas piisav meelerahufond, kust saab hädavajalikeks ostudeks raha võtta. Samas tuleb arvestada, et alati ei ole see otstarbekas, kui asja saab osta ka lühiajalise väikelaenuga. Meelerahufondi kogutud raha läheb ehk tarvis just siis, kui mingil põhjusel krediidivõimekus on sootuks kaotatud,» kirjeldas Pant. Tema sõnul on eestlased usinad väikelaenude võtjad ning üha populaarsemaks on muutumas ka kuni paari tuhande eurone minilaen, millest kaetakse just ootamatud suuremad kulutused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles