KATKEND ⟩ Kas broilereid saab kasvuhoones pidada?

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Pexels / CC0 Licence

Kirjastuselt Petrone Print on ilmunud põnev uus raamat «Meie kodulinnud», milles räägib oma loo viisteist aastat kanu, parte, hanesid, pärlkanu, vutte, broilereid ja kalkuneid kasvatanud Katrin Seppa.

Kasvuhoones on broilereid päris hea pidada, kuid peab arvestama, et palavate ilmadega tõuseb sisetemperatuur üle 50 plusskraadi ja seda nad üle ei ela. Uste ja tuulutusavade lahtihoidmine ei langeta temperatuuri piisavalt. Seetõttu oleks vaja linnud päevaks välja ajada. Kõigile tibudele ei jõua kohale, et kui temperatuur kasvuhoones kerkib ja on minestamiseni palav, siis tuleb välja minna. Seega peab neid aitama, näiteks murureha ja häälitsusega šš-šš-ššš. Sama teema on ka väljast sissesaamisega. Mingil hetkel nad siiski õpivad sisse-välja käimise ära.

Sellel kuumal suvel juhtus järgmine lugu. Kõik ootasid pikisilmi kosutust, maa oli pragunenud, muru kolletunud. Pere käis aborigeenide kombel hommikust õhtuni päevitusriietes ja sai kuumale leevendust vaid kastmisvoolikust. Ühel kaunil päeval hakkas kogunema vihmapilvi. Sajuootus oli suur! Kui hakkasid langema esimesed piisad, kiirendasin sammu kasvuhoone poole, sest kolmenädalastel paksukestel ajusid ei ole. Nagu arvata võiski, seisis seltskond valgeid «blondiine» ja «lumehelbekesi» järjest valjeneva vihmahoo käes nagu tinasõdurid.

Mõnel hakkas siiski koitma, et vihma eest saab kasvuhoonesse pageda, kuid enamik neist tuli sõna otseses mõttes sinna sisse visata, õrnalt muidugi. Viimased said selga ka rahet ... Vihma tuli tõesti palju. Olin nagu vette kastetud, mis siis veel broileritest ja hanetibudest rääkida! Niipea kui sadu järele jäi, jooksin heinarulli juurde. Rabasin sülle suure hunniku koormakatte all soojaks muutunud heina ja tõttasin oma paksukesi soojendama. Ühe leidsin leedripõõsa alt, üleni märg ja hing paelaga kaelas. Ka see sai üles soojendatud. Minu linnuaia pardid olid muidugi väga õnnelikud – nende lõbuks oli põhiaeda tekkinud palju minibasseine! Kanad jätkasid poolelijäänud söömaaega, nüüd olid nokaesiseks juba leotatud graanulid. Ja mina sain leedrilt broileri päästmise eest tänutäheks mõned lilleõied juustesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles