SISEKUJUNDAJA NÕUANNE ⟩ Kuidas sisustada kodu moodsalt ja nutikalt

Kodu.postimees.ee
Copy
Sisekujundaja annab nõu. Pilt on illustratiivne.
Sisekujundaja annab nõu. Pilt on illustratiivne. Foto: Pexels / CC0 Licence

Oleks teilt küsitud kakskümmend aastat tagasi, mis asi on nutikas kodu, poleks te ilmselt osanud vastata musta ega valget. Täna on nutitelefon igapäevane kaaslane ja seda mitte üksnes helistamiseks, vaid ka koduse elu haldamiseks ja mugavamaks muutmiseks. 

«Inimesed püüavad üha enam integreerida oma interjööri nutika kodu kontseptsiooni, ühendades selle tänapäeval populaarse minimalismiga ja mööbli korrektse paigutusega,» ütleb Kaup24 sisekujunduse ekspert Anna Ilmere, kes jagab väärt nõuandeid elegantse, ent nutika interjööriga kodu loomiseks. 

Vältige vigu kohe planeerima asudes!

Vead, millega inimesed kõige sagedamini kokku puutuvad, on eksperdi sõnul vale ruumiline mõtlemine ja ruumi «koormamine» liiga massiivse mööbliga. Samuti võib probleemiks olla sobimatute aksessuaaride lisamine. Olulist rolli mängib ka valgustus. Enamasti ei sobi enam tubadesse vaid üks keskne laelamp, pigem soovitatakse elamispind jagada tsoonideks ja vastavalt sellele valida ka valgustus. Näiteks saab puhkeala esile tuua põrandalambiga, laualamp on parem asetada töötegemise piirkonda. «Isegi kui teile meeldib «kõrgtehnoloogiline» stiil, siis pidage meeles, et peitmata juhtmed muudavad ruumi välimuse räpakaks ja kaootiliseks,»ütleb Ilmere.

Kuidas muuta oma kodu nutikaks?

Sisekujundaja toob välja, et nutikodu kontseptsiooni juurde liikuda soovivate inimeste silmis on kõige sagedasemad probleemid kõrged kulud ja vajadus muuta juba olemasolevat infrastruktuuri. See on aga müüt. «Kuigi esialgu nõuab tark kodu teatud rahalisi investeeringuid, siis pikas perspektiivis on see just otsene viis raha säästa. Väga sageli katsetatakse juba ka väikestes ruumides nutikaid lahendusi, näiteks aiamajade nutikaks muutmine. Nutikate lahendustega on lihtne ruumist ruumi liikuda ja on täiesti vale öelda, et nende rakendamiseks on vaja lisakaableid või muid toiteallikaid.»

Traditsiooniliselt ehitavad inimesed nutika kodu aluse, luues hea internetiühenduse. Sellele järgneb nutikate seadmete, näiteks robottolmuimejate, soetamine. Sel juhul soovitab sisekujundaja arvestada, et suurem osa mööblist peaks paiknema 10–15 sentimeetrit maapinnast kõrgemal, nii et robot pääseks vabalt mööbli alla ning saaks muretult liikuda. Ja kui toas on vaipkate, ei tohiks see olla pikkade narmastega ega liiga kõrge. Samuti võiks mööbel olla funktsionaalne, kergesti teisaldatav ja hooldatav. Näiteks ratastel olev mööbel, mida oleks võimalik vajadusel toas hõlpsasti ringi liigutada, või pikendatavad lauad, mida saab kasutada nii kohvi- kui söögilauana, mis on samuti üsna praktilised.

Kas ka magamistuba võiks sisaldada nutikaid lahendusi?

Kuidas oleks hommikul silmad avada ja kardinad eest tõmmata voodist lahkumata? See on võimalik tänu tehnoloogiatele, mis võimaldavad rulood ja kardinaid puldiga juhtida. Kardinate valimisel soovitatakse eelistada rull-kassetiga mudeleid, mis ei võta palju ruumi ning kuhu ei kogune tolmu. Välja tasub tuua, et ka lampe ja lambipirne on võimalik kasutada häält ja andureid rakendades ning need lahendused pole sugugi kallid. See on samuti toimiv pikaajaline investeering, mis aja jooksul kindlasti ennast kuhjaga ära tasub.

Mis puutub interjööri ja mööblisse, siis selleks, et tehnoloogilised lahendused sobiksid hästi üldisesse nutika kodu atmosfääri, soovitab Ilmere valida kas ristkülikukujulise või ovaalse pehme mööbli, mille viimistlus on kroomitud detailidega. Voodi võiks olla samuti lihtsa ristkülikukujulise kujuga, peidetud voodikastisüsteemiga.

Millist stiili eelistada, et tehnoloogia ja interjöör omavahel sobituks?

Sisekujundaja sõnul pole kodu nutikaks muutmiseks vaja suurejoonelist remonti ega uute kaablite paigaldamist. Lisaks on seadmete paigaldamine tänapäeval nii lihtne, et vaja pole spetsialisti abi. Sama kehtib ka interneti-ühenduse kohta.

Kui aga mõelda, milline stiil sobiks kõige paremini nutikasse kodusse, siis minimalism on see, mida tulevikku silmas pidades tasuks eelistada. Interjööri loomisel on oluline tunda erinevust askeetliku ja funktsionaalse elu vahel. Minimalism võimaldab Ilmere sõnul luua mugava ja funktsionaalse interjööri, mille puhul kasutatakse vaid väga väikest hulka kvaliteetseid esemeid.

Interjöör võiks põhineda kahel värvil, kolmas peaks olema n-ö aktsentvärv. Minimalistlikku stiili iseloomustab tuhmide neutraalsete värvide kasutamine. Kõige populaarsemad neist valged, hallid ja mustad toonid. Aktsentvärvidena kasutatakse erksaid ja rikkalikke toone – punast, kollast, sinist. Materjalide osas tasub eelistada kõike looduslikku – poleeritud kivi, haruldane puit, klaaspinnad, lakitud lauad ja marmor.

Nutikas vannituba – oluline on mööbli asukoht

Vannituppa võiks valida pesumasina, mis käivitaks pesutsükli automaatselt. Nutikaid pesumasinaid on võimalik mobiiltelefoni abil juhtida kõikjalt – kontorist või kõrvalruumist. Nutikat vannituba sisustades tuleb mõelda mööbli paigutusele, et olemasolevat interjööri ei oleks vaja muude lahenduste rakendamisel ümber kujundada. Kindlasti on üks olulisemaid tingimusi riiulite ja kappide kinnitamine seina külge nii, et mööbli jalad ei puutuks põrandale. Nii on mugav ise vannituba puhastada ja võib kindel olla, et robottolmuimeja saab seal vabalt liikuda.

Vannituppa valitakse enamasti samuti neutraalsed toonid - valge, hall, liivakarva - või kasutatakse puitimitatsiooniga materjale. Mööbel võiks olla puidust või plastikust, kuid kuju peaks olema geomeetriline – sümmeetriline või asümmeetriline. Sõltuvalt eelarvest saab valida näiteks kivipinnaga kapid ja kivivannid, mis on jätkusuutlik materjal ning näeb kõigele lisaks äärmiselt maitsekas välja. Kui vannitoas on ruumi üksnes duši jaoks, siis on hea võimalus valida endale vihmadušš, mida on võimalik termostaatidega reguleerida. Ja loomulikult LED-tuledega peeglid, mis on varustatud mugavate sensoritega.

Köök – targa kodu kuninganna

Üks efektiivsemaid alasid on igas kodus kahtlemata köök. «Valida võiks nutika külmkapi, mis on varustatud WiFi-ühenduse, enesediagnostika, optimaalse režiimi tuvastamise ja muude sarnaste funktsioonidega,» sisekujunduse ekspert. Kohvimasinaid seevastu on võimalik seadistada nii, et hommikul on värske kohv alati ootamas. Samas kui mitme kasuliku funktsiooniga – WiFi-ühenduste, kaugjuhtimispuldi ja veetemperatuuri reguleerimise võimalusega – nutikad veekeetjad on samuti hindamatud abimehed igapäevases elus nii kodus kui tööl.

Köögis tasub samuti eelistada lihtsaid ja minimalistlikke lahendusi, nii et kõike poleks liiga palju. Värvitoone saab kombineerida oma maitse järgi, mis võib ulatuda vabalt valgest, ühevärvilisest kuni kolmevärvilise kujunduseni, kus riiulitel paiknevad erinevates värvides kombinatsioonid. Kivi või tehiskivi on kergem hooldada ning see on ka jätkusuutlikum. Visuaalsest kujundusest veelgi olulisem on mööbli paigutus, sest köök on ala, mis täidab kindlaid funktsioone ja mida mugavam on selles viibida ja liikuda, seda toredam on seda omada ja selles toimetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles