Ülimalt aktiivsel kinnisvaraturul on aimata eesolevaid muutuseid

Kodu.postimees.ee
Copy
Hoonestamata elamumaade ostmine on kinnisvaraturul näidanud kõige kiiremat kasvu.
Hoonestamata elamumaade ostmine on kinnisvaraturul näidanud kõige kiiremat kasvu. Foto: Vũ Anh / Unsplash

Kinnisvaraturg jätkas mais aktiivsel kursil, kuid näha on mõningaid muutuseid. Vaikseks üllatajaks võib pidada hoonestamata elamumaade turgu, kirjutab Igor Habal Uus Maa Kinnisvarabüroo blogis.

Olenemata sellest, kelle jaoks on tegemist buumiga või kelle jaoks lihtsalt väga kõrge aktiivsuse ja eufoorilise olukorraga, on fakt kummastki vaatenurgast hoolimata see, et nii kõrgeid tulemusi pole me näinud alates 2007. aasta kevadest.

Piirangute leevenedes pöördub inimeste fookus senisest enam eratarbimisele ning tõenäoliselt toimub turul alates jaanipäevast kerge rahunemine, mida võimendab puhkuste periood ning potentsiaalselt ka keskmisest soojem suvi. Sügisel näeme aga aktiivsuse taastumist ning võimalik, et ka kevadiste tulemuste ületamist, eriti kui pensionireformi käigus vabanev raha suunatakse rohkem varadesse kui eratarbimisse.

Kõrge tehingute arv on kaasa toonud hinnakasvu, mistõttu on tänase kõrge aktiivsuse pealt raske ette kujutada, et hinnad peaksid lähivaates langema. Ehitusmaterjalide kiire hinnakasv ning sügisese aktiivsuse uus tõusulaine survestavad hindu veelgi ülespoole liikuma, ehkki suveks võiks madalama aktiivsuse pealt eeldada ka selle näitaja puhul pigem stabiilsust.

Korteriturg jätkas tugeval kursil, oluline osa uusarendustel

Üle kogu Eesti sõlmiti mais enam kui 2300 korteritehingut ehk üsna võrdselt märtsi ja aprilli tulemustega, kui mitte enamgi.

Maakondade lõikes olid jätkuvalt aktiivsemad suuremad maakonnad – Harjumaal sõlmiti 1241 korteritehingut, Tartumaal 307, Ida-Virumaal 215 ja Pärnumaal 169. Tehingute arv on eelmise aasta sama ajaga suurenenud 32,1% ning võrreldes 2019. aastaga, kui turuolukord oli tavapärane, 14,8%. Suuremate linnade osas pole üksiktehingute andmed veel laekunud, kuid Tartu ja Pärnu puhul on näha, et ka mais toetas aktiivset järelturgu keskmisest suurem uusarenduste maht. Majade ja suvilate turul jäi aprilli ülikõrge tulemus mais saavutamata, kuid ca 400 tehingut mõjub kinnisvaraturu ajalooliste tulemuste kontekstis siiski väga aktiivsena.

Suurt kasvu näitab krunditurg

Ülevaadet ei saa lõpetada rääkimata hoonestamata elamumaaturust, mis hoolimata oma suhtelisest silmapaistmatusest on näidanud erinevate segmentide lõikes kõige kiiremat kasvu. Kui korteriturul oli tehingute arvu aastane kasv 32% ja majade/suvilate turul 40%, siis krunditurul on see enam kui kaks korda. Eelmise aasta esimese viie kuu jooksul sõlmiti 1085 tehingut, tänavu juba 2285 tehingut.

Ka maaklerid kinnitavad, et päringute osas on tõmbekeskuste lähedased või kaunis looduslikus kohas paiknevad hoonestamata krundid pea sama populaarsed kui samaväärsed hoonestatud krundid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles