Elutuba laieneb õue: võta rõdust või terrassist viimast

Kodu.postimees.ee
Copy
Foto: Roberto Nickson / Unsplash

Kui kodul on suur rõdu või terrass, on patt see elutoa pikendusena kasutamata jätta. Välise eluruumi sisustamisnippe jagab K-rauta sisekujunduse projektijuht Egle Veskimäe.

Sisustus lähtub ruumi olemusest

Rõdu või terrassi suurus ja olemus seavad piirid, millest sisustamisel lähtuda. Väiksel rõdul võib suur terrassimööbel mõjuda pentsikuna ja vastupidi.

Väiksele rõdule sobib kas miniatuurne mööblikomplekt või väike laud koos paari klapptooliga, suurele terrassile võib seevastu paigutada kasvõi nurgadiivani ja võrkkiige.

Emotsioon loeb

Õueruumi sisustuse stiil võiks üldjoontes sobituda maja ja aiaga, aga ajutises suvetoas on ruumi ka mänguliseks katsetamiseks. Emotsiooni loomiseks võib kombineerida põnevaid detaile ja tekitada romantilist eklektikat. Kõik mööbliesemed ei pea olema samast ajastust ning kõik toolid, padjad ja lillepotid ühesugused. Õues võib julgelt kasutusele võtta värvilised nõud, erksad pleedid, lillelise laualina, aga soovi korral võib jääda ka põhjamaiselt rahulikuks.

Rohelusega ei saa üle pingutada

Trendika eluruumi juurde kuuluvad taimed. Lillede ja maitsetaimede kasvatamiseks võib kasutada ära erinevad pinnad – piirded ning vaheseinad, aknalauad ja põranda. Kasutusse võiks võtta nii ruumi säästvad redelriiulid kui amplid. Suurte lillepottide või kastide abil saab terrassile rajada minimõõtmes peenrad, kus saab kasvatada lisaks ürtidele ka tomateid, suvikõrvitsaid või maasikaid. Lilled tuleks valida ilmakaartest lähtuvalt, sugugi kõik ei taha pika päeva jagu päikesepaistet. Reeglina sobivad terrassile begooniad, petuuniad ja pelargoonid, aga ka fuksiad, peiulilled ja lavendel.

Valgustusega hubaseks

Suveõhtud on pikalt valged, aga õhtuhämaruses ja pimedatel augustiöödel loob hubasust õue sobiv ilmastikukindel valgustus. Terrassile sobivad hästi nii valgusketid, dekoratiivsed valguskerad kui maheda valgusega figuurid.

Ilmastikukindel mööbel

Õue sobiv mööbel peab olema vastupidav. Kõige popim ja mugavam on plastpunutisest mööbel, mida on lihtne puhastada ja mis ei vaja suurt hoolt. Küll tasub teada, et plastik pelgab otsest päikesekiirgust. Hinnatud ja pikaealine on ka puidust mööbel, aga seda peab igal sügisel korralikult puhastama ning kevadeti õlitama või värvima. Metallmööbel on samuti praktiline, aga selle puhul peab arvestama rooste ennetamise või eemaldamisega.

Niiskuskindlad tekstiilid

Terrassi teevad hubaseks tekstiilid: matsakad mööblipadjad, pehmed pleedid, romantilised laudlinad, õhulised kardinad ning jalale soojad vaibad. Kõik tekstiilid peavad olema lisaks meelepärasele välimusele ka kvaliteetsest materjalist, isegi kui rõdu või terrass on katuse all. Kui siseruumides on trendikad eelkõige looduslikud tekstiilid, siis õueoludes on kunstmaterjalid enamasti nii sademetele kui päikesekiirtele vastupidavamad ja kergemini puhastatavad.

Trendikas käsitöö

Omanäolisus, käsitöö ja taaskasutus on moes, seega võib rõdul julgelt isetegemist katsetada. Ise võib meisterdada taimeriiuli, lilleredeli, ürdikasti või laua, tuunida võib ka olemasolevat mööblit, andes sellele värvi või õliga uue ilme.

Praktilised panipaigad

Nii rõdul kui terrassil võiks olla üks või mitu praktilist panipaika, kuhu asju eest ära panna. Hoiustamiseks ja peitmiseks sobivad nii kastid kui korvid, aga suveks võib terrassile tuua ka väiksema kummuti või kapi, eeldusel, et see ei jää ilma meelevalda.

Katus pea kohale

Kõige mugavamad on sellised rõdud ja terrassid, mille kohal on osaline katus. Kui seda pole ega saa ka ehitada, tasub kaaluda statsionaarse sirmi paigaldamist või päikesevarju kasutusele võtmist, mõlemad aitavad nii kerge vihmasabina kui intensiivse päikese eest varjuda.

Soojuslambiga hooaja pikendamine

Lühikest terrassihooaega saab soovi korral pisut pikendada terrassisoojendaja paigaldamisega. Soojendajaid on nii gaasi- kui elektritoitega, lakke riputatavaid ja seinale paigaldatavaid, tagasihoidliku ja suure võimsusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles