ETTEVAATUST ⟩ Gaasigrilli plahvatus tekitas Võrumaa kodus üle 200 000-eurose kahju

Kristina Kostap
, Kodustiil.ee tegevtoimetaja
Copy
Gaasigrilli plahvatusest hävis Võru vallas Nooska külas olev elumaja.
Gaasigrilli plahvatusest hävis Võru vallas Nooska külas olev elumaja. Foto: Salva Kindlustus

Mai alguses hävitas gaasigrilli plahvatusest alguse saanud põleng Võru vallas Nooska külas elumaja. Salva Kindlustuse hinnangul ulatub kahju üle 200 000 euro.

Pühapäeva õhtul eramaja terrassil gaasigrilliga toitu valmistanud perekond oli juba läinud siseruumidesse einestama, kui ühtäkki gaasigrill põlema lahvatas. Leegid tungisid kiiresti tuulekasti ning akende kaudu hoonesse. Päästjate saabumisel ulatusid leegid juba katusest, ustest ja akendest välja. Hiljem uuesti süttinud ja kustutamist vajanud hoone hävines täielikult koos sisustusega.

Päästjate hinnangul kustusid tõenäoliselt grilli põletis leegid mingil hetkel, kuid gaasi pealevool jätkus. Mõne aja möödudes tõusis kuuma grilli juures gaasi kontsentratsioon niivõrd suureks, et see lahvatas põlema ja süütas ka kõik lähedal oleva.

Salva Kindlustuse varakahjude osakonna juhataja Karen Soosalu märkis, et kuna tulekahju oli nii intensiivne, siis ei jäänud grillist suurt midagi järele ning süttimise täpset põhjust ei olnud võimalik välja selgitada. 

Põlengu tagajärjel muutus hoone elamiskõlbmatuks ja hävines ka kogu majas sees olnud vara. 

Meelespea ohutuks grillimiseks

  • Läheneva grillihooaja ja jaanipäeva valguses tuleks kindlasti läbi mõelda, kas grillimise juures on kõik ohutusnõuded täidetud.
  • Esimese asjana veendu, et grill on enne igat uut hooaega töökorras ja puhastatud. Grillile kogunev rasv võib oluliselt suurendada põlengu ohtu.
  • Enne uue grilli kasutusele võtmist loe põhjalikult läbi kasutusjuhend ja tutvu ohutusnõuetega.
  • Lahtise leegiga grilli kasutamisel jälgi alati tuule suunda ja tugevust ning veendu, et grill asetseks hoonest turvalises kauguses (soovitavalt vähemalt 5 meetrit).
  • Tule süütamisel ole süütevedeliku kasutamisel pigem tagasihoidlik. Kasuta ainult spetsiaalselt selleks mõeldud vedelikke või asenda see hoopis süütekuubikutega või toiduõliga.
  • Grilli kasutamisel valva lapsi. Jälgi, et nad ei mängiks põleva grilli läheduses ning hoia süütevahendid lastele kättesaamatus kohas.
  • Ära unusta ka esmaseid tulekustutusvahendeid. Igas eramajas võiks olemas olla paar vähemalt kuuekilogrammist pulberkustutit ning kättesaadavas kohas tulekustutustekk.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles