ENNE JA PÄRAST Tartu legendaarne sidesõlm muudeti üllatusi täis kortermajaks

Kodu.postimees.ee
Copy
Juurdeehitus, telegraafi maja.
Juurdeehitus, telegraafi maja. Foto: Arhiivimaterjal

Veebruaris avati Tartu peatänava nurgal Rüütli ja Laia tänava ristis Tartu luksuslikem kortermaja. Külalisele avaneb sisenedes elegantne marmorpõrandaga fuajee, moodsalt ehitud seinad ja kaasaaegne disainermööbel. Ometi, vähem kui kaks aastat tagasi asus siin oluline sidesõlm, kus omal ajal käidi telegramme saatmas.

Lai 29 ajalugu ulatub 84 aasta taha, mil esimene Eesti Vabariik õitses ja arenes. Magusale krundile Tartu vanalinnas kerkis ministeeriumi tellimusel linna telefonikeskjaam, kust sai saata telegramme ja õnnitlusi.

Tartu vanast telefonijaamast sai linna uhkeim kortermaja.
Tartu vanast telefonijaamast sai linna uhkeim kortermaja. Foto: Arhiivimaterjal

Tehnika arenedes käisid tartlased siit kaugekõnesid tegemas. Selleks püstitati 70ndatel hoonele juurdeehitus, mis mahutas kasvanud tehnikapargi ja kollektiivi. Kuna soov kaugemate tuttavatega kõnelda oli tartlastel suur, tuli tihti ette, et ootesaalis kohati sõpra või tuttavat, kellega kõrval Rüütli tänaval tass kohvi teha.

Sidejaama tehnika.
Sidejaama tehnika. Foto: Arhiivimaterjal
Naised sidejaamas tööl.
Naised sidejaamas tööl. Foto: Arhiivimaterjal

Taasiseseisvunud Eestis sai maja valdajaks Eesti Telefon ja hiljem tänane Telia. Kuna tehnika arenes edasi, muutusid seadmed aina kompaktsemaks. Kadus vajadus käsikeskjaamade ja telefonipreilide järele. Suurte seadmete jaoks ehitatud kõrged korrused said täis märksa väiksemat tehnikat ja avarad ruumid kaotasid aasta-aastalt oma eesmärgi.

Ajalooline fuajee.
Ajalooline fuajee. Foto: Scandium Kinnisvara OÜ

2018. aastaks otsustas Telia, et nii suurt hoonet kütta ja töös hoida pole mõistlik ning otsustas edasi kolida hoonesse, mis on ehitatud tänapäevaseid sidefirma vajadusi arvesse võttes.

Sissepääs kinno.
Sissepääs kinno. Foto: Scandium Kinnisvara OÜ

Maja uueks omanikuks sai Scandium Kinnisvara, kellel oli visioon hoonele uue elu andmiseks. Kõrgete lagedega ruumidesse projekteeriti läbi kahe korruse kõrguvad loft-tüüpi linnakorterid, rohked lisaruumid elanike elu rikastamiseks ja kolm äripinda, millest vähemalt üks pidi saama mõne kohviku elupaigaks.

Jõusaal.
Jõusaal. Foto: Scandium Kinnisvara OÜ

Elanike rõõmuks loodi majja privaatne jõusaal, kinoruum ja ürituste korraldamiseks sobiv ala. Esimesele korrusele seadsid end sisse maakonna parimaid hõrgutisi pakkuv Saiapalee eesotsas Getter Madisoniga ja värskusest pakatav Ralf Cafe.

Loft tüüpi korter.
Loft tüüpi korter. Foto: Scandium Kinnisvara OÜ
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles