Maakler: lemmikloomade eiramise asemel tuleks pigem võimalusi otsida

Kristina Kostap
, Kodustiil.ee vanemtoimetaja
Copy
Üürileandjad võiksid lemmikutega rohkem leppida.
Üürileandjad võiksid lemmikutega rohkem leppida. Foto: Pexels / CC0 Licence

Lemmikloomaga inimeste arv aina kasvab, kuid neljajalgse sõbraga üürikodu leidmine on endiselt raske. Samas tasuks omanikel tõsiselt kaaluda koerte-kasside korterisse lubamist, sest olukorras, kus pakutavate üürikorterite hulk aina kasvab, tasuks olla paindlikum ning lemmikloomade eiramise asemel pigem võimalusi otsida, kirjutab maakler Anneli Lindemann Uus Maa blogis.

Kui olete otsustanud oma üürikorterisse lemmikloomi lubada, siis esimese sammuna võiksite üürikuulutuse juurde lisada, millist liiki ning kui mitu lemmiklooma täpsemalt lubatud on ja kaaluda ka kõrgema tagatisraha küsimist.

Tehke eeltööd

Potentsiaalselt lemmikloomaga üüriliselt tasub uurida järgnevat:

  • Millise lemmikloomaga on tegemist ning kust ta pärit on?
  • Kui vana ta on, millisest soost?
  • Kas lemmikloom on varasemalt tekitanud mõnda kahju elupinnale?
  • Milline on looma iseloom?
  • Kui pikalt on loom päevasel või öisel ajal üksinda kodus?
  • Kuidas loom üksinda kodus olles käitub? Koerte puhul – kas haugub või ulub?

Kui küsimustele vastused käes, siis järgmise sammuna tasub leppida kokku kohtumine ja paluda võtta kohtumisele kaasa ka lemmik. Nii saab parema ülevaate, kuidas ta käitub, kuidas omanik lemmikloomaga suhtleb ning lisaks saate aimu, kas loom on arg, sõbralik või hoopis agressiivse loomuga.

Kõik lepingusse kirja

Üürilepingusse tuleks lisada vajalikud lemmiklooma puudutavad täiendused ning soovi korral koostada ka kodukord, millega tulevane üüriline peaks pinda kasutades arvestama. Seda kõike selleks, et maandada võimalikke lemmiklooma poolt põhjustatud kahjustusi üüripinnale ning säilitada häid suhteid naabritega.

Võlaõigusseadusest tulenevalt võib eluruumi üürilepinguga ette näha, et üürnik maksab lepingust tulenevate nõuete tagamiseks üürileandjale tagatisraha kuni kolme kuu üüri ulatuses. Üürnik võib tagatisraha maksta kolme kuu jooksul võrdsetes osades. Esimene osa tuleb maksta pärast üürilepingu sõlmimist.

Kui eeltöö tehtud ja vajalikud lisandused lepingusse kirja pandud, läheb kogu protsess edasi nii, nagu tavalise üürisuhte puhulgi.

Kokkuvõtteks, kuigi lemmiklooma lubamisel üüripinnale võib kaasneda üksjagu riske, võib just karvase sõbraga leibkond olla teie pikaajaline, eeskujulik ja tore üürnik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles