EKSPERDID ⟩ Kinnisvaraturg on ülekuumenemise äärel, hinnalangust pole oodata (1)

Kristina Kostap
, Kodustiil.ee vanemtoimetaja
Copy
Eesti kinnisvarahinnad on tõusnud enam-vähem samas tempos kui inimeste palgad.
Eesti kinnisvarahinnad on tõusnud enam-vähem samas tempos kui inimeste palgad. Foto: Shutterstock

Eesti kinnisvaraturg on praegu väga aktiivne. Pakutakse vähem, kui inimesed ostaksid, ütlevad kinnisvaraga tegelejad. Hirm, et kinnisvara saab turul otsa, on tõstnud ka hinda. Et aga eelmisel aastal hoo maha võtnud arendajad ehitavad praegu jõudsalt, väheneb peatselt ka uue kinnisvara põud, kirjutab ERR.

Praegu läheb kaubaks kolme-neljatoaline perekorter, ütles Uus Maa kinnisvarabüroo kutseline maakler Ketlin Jundas. «Kui enne tervisekriisi oli investorile hea kaup ühe-kahetoaline korter, siis täna on ikkagi perekorterid,» lausus ta.

Ostetakse ära nii uusarenduse kui ka järelturu ehk vanad korterid, müügihuvi on kõrge ka muu kinnisvara vastu, ütles Jundas. Üle Eesti tegutseva kinnisvarabüroo Uus Maa andmetel on kinnisvara ostmine aktiivne mitte ainult Tallinnas, vaid mujalgi.

«Kinnisvaraturg on väga aktiivne praegu, kerge kuumenemine isegi toimub. Põhjus on ikkagi see, et eelmise aasta kevadel kriisi algusega oli korra äraootav seisukoht, keegi ei teadnud midagi. Ostja natuke ehmus, arendaja ja müüja ehmusid ja kõik ootasid miskit. Tänaseks on nad kõik uuesti turule tagasi jõudnud. Tekkinud on see, et ostjal on selline tunne, et ma pean kiiresti krabama, sest muidu ma jään ilma,» rääkis Jundas.

Kes soovib uusarendusse eluaset osta, see ei peaks praeguse vooluga kaasa minema, sest küll arendajad ehitusega järele jõuavad, lisas maakler. Ja arendajad tegutsevad tõesti praegu hoogsalt.

Tallinnas on tekkinud korterite pakkumise puudujääk

Laanoja sõnul on muutnud tavaliseks, et suur osa uusi kortereid ostetakse ära juba ehituse käigus. «Kinnisravaturg on küll aktiivne, kuid tegelikult buumiaeg see ei ole. Asjatundjad ütlevad, et pigem on tegemist ülekuumemise ohuga,» nentis ta.

«Ma kindlasti ei nimetaks seda veel buumiks. Öelda näiteks, et osta praegu, sest sügisel sul ei ole midagi võtta, siis see oleks meelevaldne,» lisas Jundas.

Laanoja sõnul on Tallinnas reeglina hinnatõus kuni viis protsenti aastas. 

Ka pangad täheldavad kinnisvaraturul aktiivsust. Ühes küljest otsib paigutusvõimalusi kasvanud vaba raha hulk, mis tekkis eelmisel aastal tarbimiskulutuste vähenemise tõttu. Teisest küljest hirm hinnatõusu ees, mida kihutab tagant sügisel ringlusse jõudev pensioni teises sambast välja võetud pensioniraha.

Kõik see väljendub ka eluasemelaenudes, mida anti märtsis välja 156 miljoni euro võrra rohkem kui eelmisel aastal samal ajal.

«Näiteks Tallinnas on uute korterite keskmine ruutmeetri hind jõudnud 3000 euroni. See pole kunagi varem nii kõrge olnud. Eksperdid ei ennusta hindade alanemist, vaid pigem hinnad ikkagi kasvavad jätkuvalt. Osa inimesi teeb neid tehinguid ikkagi pigem varem kui hiljem,» lausus Luminori Eesti jaepanganduse juht Tanel Rebane. Ta lisas, et kinnisvarahinnad jäävadki vastavalt Eestis elatustaseme tõusule muutuma.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles