LUGEJA KÜSIB ⟩ Mida rõdu äärele kogunevate lindudega peale hakata?

Kristina Kostap
, Kodustiil.ee vanemtoimetaja
Copy
Inimeste ja lindude elu ühises linnaruumis pole sugugi harmooniline.
Inimeste ja lindude elu ühises linnaruumis pole sugugi harmooniline. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

«Mul on hiljuti tekkinud selline mure, et mu paneelmaja korteri rõdu äärel käivad sotsialiseerumas tuvid. Iseenesest pole selles midagi halba, aga nad teevad seda häälekalt ning kell viis hommikul – täpselt siis, kui mina veel viimaseid unetunde üritan kokku kraapida! Olen sõprade soovitusel proovinud neile laseriga silma lasta ning neid ka veega pritsida, ent miski pole aidanud. Äkki oskate midagi soovitada, et soovimatud «kevadekuulutajad» mu rõdult minema läheksid ja mina magada saaksin?» küsib Kodustiili lugeja.

Eesti ornitoloogiaühingu juhi Kaarel Võhandu sõnul tasub alustada lindude maandumisala tõkestamisest.  «Selleks peaks tõmbama rõdu ääre kohale umbes 10 sentimeetri kõrgusele peenikese nööri või tamiili. Laiema rõdu ääre puhul kaks liini,» soovitab ta.

Tuvide vastu aitab näiteks ka see, kui katta kogu rõduava võrguga. Kuna linnud kardavad läikivaid ja liikuvaid asju, võib lisaks proovida õhupallide sidumist rõdu külge. Kui eelmainitud kavalused ka ei aita, tuleb mõni automatiseeritud linnupeletusvahend appi võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles