Palavus vähendab töövõimet: vaata, millised on soovituslikud temperatuurid majapidamise erinevates tubades

Kristina Kostap
, Kodustiil.ee vanemtoimetaja
Copy
Normaalse ruumitemperatuuriga paraneb õppimise ja töötamise kiirus.
Normaalse ruumitemperatuuriga paraneb õppimise ja töötamise kiirus. Foto: Pexels / CC0 Licence

On tehtud erinevaid katseid, kuidas kooliõpilased ja kontoritöötajad palavuse käes versus normaalse temperatuuri tingimustes õppimise ja töötamisega toime tulevad. Taani Tehnikaülikoolist Pawel Wargocki ja David Wyon testisid mõlemaid sihtgruppe ja leidsid, et palavuse tõttu väheneb töötegemise kiirus nii õpilastel kui ka kontoritööd tegevatel täiskasvanutel.

Wargocki ja Wyon viisid oma katsed läbi 25 ja 20 plusskraadiga ruumides. Nad leidsid, et madalama temperatuuri korral oli testitute töövõime keskmiselt kuni kümme protsenti parem. Samas täheldasid teadlased, et lapsi ja noori mõjutab ümbritsev keskkond rohkem kui täiskasvanuid.

Teadmine, et parimate õppimistingimuste tagamiseks tuleb ruumitemperatuur hoida madalamal tasemel, on tarvilik nii koolis kui ka kodus. «Kõrgema temperatuuriga klassiruumid, mis on tõenäolisemad soojemal aastaajal, muudavad õpetamise protsessi vähem efektiivseks. Seda sellepärast, et oma energiat tuleb ruumis viibijail kulutada ka palavusest tingitud uimasuse ja ebamugavustunde tõrjumiseks, selle asemel, et töötada rohkem, lahendada keerulisemaid ülesandeid ja õppida midagi juurde,» kirjutasid Wargocki ja Wyon.

Wargocki ja Wyoni katsed kinnitavad, kui tähtis on jälgida, et ruumitemperatuur töötegemise ajal liiga kõrgele ei tõuseks. Iseäranis tasub seda oma pereliikmete heaolu silmas pidades teadvustada praegu, kui akna taga võtab võimust kevad ja ere päike suudab päeva jooksul toad juba üsna korralikult kuumaks kütta. 

Kui termomeeter näitab 25 plusskraadi, on toasoojust efektiivseks õppimiseks ja töötamiseks selgelt liiga palju ning esimese abinõuna tuleks avada aken. Optimaalne temperatuur, milleni ruum tuleks jahutada, jääb vahemikku +20 kuni +22 plusskraadi. Küsida tasub ka pereliikmete arvamust, sest inimeste soojustaju on erinev. Enamasti jäävad kõigi mugavustemperatuurid siiski just sellesse vahemikku.

Kui normaalne temperatuur on saavutatud, tasub seda hoida. Vajadusel saab reguleerida kütet madalamaks ja avada aknaid tuulutuseks, mis tagab värske õhu ja aitab vähendada niiskustaset. Lõunapoolsetes tubades, kuhu kõige rohkem paistab päikest, tasub palavuse tõrjumiseks tõmmata päevaseks ajaks kardinad akende ette.

Soovituslikud temperatuurid erinevates ruumides:

  • Elutuba 20 kuni 22 plusskraadi
  • Magamistuba 16 kuni 19 plusskraadi
  • Kontor 20 kuni 22 plusskraadi
  • Laste magamistuba 16 kuni 20 plusskraadi
  • Tuulekoda 15 kuni 18 plusskraadi
  • Koridor 15 kuni 18 plusskraadi
  • Vannituba 22 kuni 24 plusskraadi
  • Köök 18 kuni 20 plusskraadi
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles