MAA-AMET ⟩ Korteriturul sündis mullu teisel poolaastal mitu rekordit

Kristina Kostap
, Kodustiil.ee vanemtoimetaja
Copy
Kinnisvaraturu taastumine on olnud kiire.
Kinnisvaraturu taastumine on olnud kiire. Foto: Shutterstock

Maa-ameti andmetel sooritati 2020. aasta teisel poolaastal 12 502 korterite ostu-müügitehingut, mis on ligi 2 protsenti rohkem kui aasta varem samal ajal ning ligi 28 protsenti rohkem kui esimesel poolaastal. Rekordiline oli nii korteriomandiga tehtud tehingute koguväärtus kui ka ruutmeetri mediaanhind.

Korteriomandite tehinguaktiivsus on pärast koroonakriisi esimest lainet kiiresti taastunud. 2020. aasta teisel poolaastal tehti Eestis korteriomanditega 12 502 tehingut. Võrreldes esimese poolaastaga kasvas tehingute arv kõikides maakondades.

Korteriomanditega tehtud tehingute koguväärtus oli 2020. aasta teisel poolaastal üle miljardi euro, mis on uus rekordtase. Võrreldes 2019. aasta teise poolaastaga on rahalist kapitali kaasatud ligi 92 miljoni euro võrra rohkem ning 2020. aasta esimese poolaastaga võrreldes 250 miljoni euro võrra rohkem.

Maakondade suured käärid

Maa-ameti kinnisvara hindamise osakonna peaspetsialisti Epp Rohtla sõnul ulatus 2020. aasta teisel poolaastal korteri ruutmeetri mediaanhind 1507 euroni, mis on 4,1 protsenti kõrgem kui aasta varem. «Jätkuv hinnakasv, järelturu taastunud tehinguaktiivsus ning viimaste aastate kõrgeim esmamüükide arv – see kõik viis korterituru tehingute koguväärtuse poolaastases arvestuses esmakordselt üle märgilise miljardi piiri,» selgitas Rohtla.

Ta lisas, et piirkondlikud hinnaerinevused on Eestis väga suured ja olulised erinevused ühikuhindades viivad kontrastsete tulemusteni tehingute tervikhinnas. «2020. aasta teisel poolaastal sai Ida-Viru ja Valga maakonnas korteriomandi osta mediaanhinnaga alla 10 000 euro, kuid Harju maakonnas oli korteriomandi mediaanhind üle 100 000 euro,» märkis ta.

Tallinna korteriomandite ruutmeetri mediaanhind oli 2020. aasta teisel poolaastal 2086 eurot, mis oli varasema aasta sama ajaga võrreldes 6,6 protsenti kõrgem. Tartu linnas oli ruutmeetri mediaanhind 1662 eurot, mis on ligi 11 protsenti kõrgem kui aasta tagasi. Pärnu linnas oli ruutmeetri mediaanhind 1242 eurot, mis tähendab aastases võrdluses 2-protsendilist langust. Ida-Viru maakonnas oli ruutmeetri mediaanhind 205 eurot, mis on 7,1 protsenti kõrgem kui aasta varem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles