EKSPERT SELGITAB ⟩ Mida teha, et kinnisvara väärtus oleks kõrgem?

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Pexels / CC0 Licence

Paljud inimesed, kes hakkavad enda kinnisvara turuväärtuse leidmiseks eksperthinnangut tellima, küsivad, mida saaks veel enne ära teha, et vara väärtus tuleks kõrgem. Isegi kui sul ei ole plaanis hetkel oma vara müüma hakata, tasub siiski teada, kuidas oma kodu väärtust tõsta ilma, et see rahakotile hävitavalt mõjuks. Domus Kinnisvara kutselise hindaja Elery Taimsaare mõtteid vahendab City24.

Põhilised kinnisvara väärtust määravad tegurid on asukoht, teenuste kättesaadavus (kaupluste, koolide, lasteaedade lähedus) ja nõudlus ning pakkumine antud turupiirkonnas ja neid tegureid ise muuta ei saa. Lisaks sellele mõjutavad kinnisvara väärtust olulisel määral hoone konstruktsioonid ja seisukord, korrus/korruselisus, siseruumide seisukord, pindala, tubade arv, planeering, küttesüsteem, rõdu või terrassi olemasolu, panipaigad ning parkimiskoht. Just siseruumide seisukord on see, mille eest saab ise hoolt kanda nii korteri- kui ka majaomanik.

Siseruumide seisukorra hindamisel on oluline nii üldmulje kui ka siseviimistluses kasutatud materjalid. Hea üldmulje jätmiseks tasub koristada ruumid, veenduda, et hindaja pääseb kõikjale ligi ning puhastada pinnad. Juhul kui seinad on määrdunud, võiks kaaluda seinte ülevärvimist, mis ei ole kulukas, kuid jätab nii hindajale kui ka ostjale parema ning värskema mulje. Erilist tähelepanu tuleks pöörata vannitoa puhtusele – puhastada põrandad, seinad, dušikabiin/vann ja valamu. Lisaks tasub kaaluda ka katkiste põrandaplaatide väljavahetamist. Hästi hoitud vara hind on kõrgem kui kulunud siseviimistlusega varal ning pisiparandusi vara väärtuse tõstmiseks on otstarbekas teha.

Vara turuväärtuse leidmisel hinnatakse ka kohtkindla mööbli seisukorda ja kvaliteeti. Vaadatakse köögimööblit, garderoobikappe, vannitoasisustust ning seega võiks nende valimisel eelistada kvaliteetseid ja kaasaegseid lahendusi. Ka väikesed muudatused (näiteks köögis tööpindade vahetamine või värvimine) võivad avaldada suurt mõju. Lahtise mööbli väärtust vara hindamisel arvesse ei võeta ning seetõttu selline mööbel ja tehnika vara väärtust ei tõsta.

Lisaks ruumide seisukorra hoidmisele ja parandamisele on oluline kontrollida ka üle, et ehitis oleks seadustatud ja olemas kasutusluba. Kasutusloa puudumisel on vara väärtus madalam ning seetõttu tasub loakohustuslike tööde tegemisel kõik vajalikud dokumendid korras hoida või vähemalt enne hindamist korda teha. Kui muudetakse või asendatakse hoone kande- ja jäigastavaid konstruktsioone või muudetakse tehnosüsteeme, siis sellisel juhul on vajalik ehitusprojekt ning kasutusteatis.

Seega soovitan oma vara vaadata üle sellise pilguga, kas oleks teha pisiparandusi, mis jätavad parema mulje. Katkised asjad tuleks korda teha ning määrdunud asjad puhastada. See ei võta palju raha (regulaarne hooldus võib lõpuks aidata säästa isegi tuhandeid eurosid), aitab kinnisvara väärtust tõsta ning muudab vara ka ostjate jaoks oluliselt atraktiivsemaks. Erilist tähelepanu tasub sealjuures pöörata just köögile ning vannitoale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles