GALERIID ⟩ Vaata, millised on selle aasta Eesti kaunimad kodud ja aiad

Kodu.postimees.ee
Copy
Aasta kodu.
Aasta kodu. Foto: Kodu & Aed

Teisipäeval, 1. detsembril, kuulutati välja «Kodu kauniks 2020» konkursi parimad. Aasta kodu tiitel koos läks Põhja-Tallinnasse Kaire Lustile Stalini-aegse korteri hästi läbimõeldud renoveeritud eest. Aasta aia tiitliga pärjati Kairet Pintmani ja Benno Keskpalu koduaed Tartu lähistele Kõrvekülas. 

Võistlust «Kodu kauniks» peeti sel aastal juba 21. korda. Lisaks aasta kodu ja aasta aia aunimetusele jagati sponsorite abil välja kaheksa preemiat. Võistluse üle saja osaleja hulgast valiti välja rekordilised 30 kodu- ja aiafinalisti.  

«See, et inimestel oli sel aastal harilikust rohkem aega pühenduda kodu ja aia eest hoolitsemisele, kajastus juba meile saadetud fotodel. Kuid tegelikkus üllatas alati meeldivalt, kui kodusid ja aedu oma silmaga näha saime,» rääkis võistluse korraldaja, ajakirja Kodu & Aed peatoimetaja, Aita Kivi.

Žürii koosnes ajakirja Kodu & Aed toimetajatest ja sponsorite esindajatest, lõpliku kaalu andsid preemiaotsustele sisearhitekt Ivi-Els Schneider ja aiandusspetsialist Eneli Käger. «Domineerisid korterid, millest paljud olid üsna võrdsel tasemel ja väärinuks esiletõstmist, parimaid esile tuua polnud kerge,» sõnas Ivi-Els Schneider.

«Rõõm oli näha, millise innuga on inimesed oma aedu rajanud. Ja väga tore, et nad julgevad endale ka külla kutsuda!» lisas Eneli Käger.

Aasta kodu preemia

Aasta kodu tiitli pälvis Kaire Lusti, kes renoveeris Stalini-aegse kahetoalise korteri Põhja-Tallinnas põhjalikult ja läbimõeldult: uus plaanilahendus, uued seinad, põrandad, laed, aknalauad, torustik, elektrijuhtmestik ja muidugi ka sisustus, milles leidub uute esemete kõrval ka pikemagi ajalooga asju. Kodu, millele annavad iseloomu kõrged laed ja kaarjad aknad, on mõnusalt hubane, kuid funktsionaalne ning stiilselt väljapeetud kõigis ruumides.  

Põhjamaise kodu preemia

Põhjamaise kodu preemia läks Margit Parteile ja Tiit Oinusele, kes renoveerisid Tartu kesklinnas üle-eelmisest sajandist pärit miljööväärtuslikus puitmajas armetus seisus olnud kolmetoalise korteri. Kaks ja pool aastat kestnud ehitus- ja remonditööde tulemusena, millest suur osa tehti oma kätega, sai kodu uued laed, seinad, põrandad, tehnoseadmed jpm. Seejuures hoiti au sees vana säilitamist ja taastamist: renoveeriti vanad aknad, siseuksed, tellissein ja mööbel ning kasutati eeskätt naturaalseid materjale. Kodu, milles on palju puitu, kannab eestlastele omast Skandinaavia vaimu. 

Parima vannitoa preemia

Parima vannitoa preemia läks Signe ja Veiko Valjalale, kes on palju vaeva näinud Tartu miljööväärtuslikus piirkonnas asuva korteri renoveerimisega. Nende kodu vannituba on kahe akna ja saunaga suur ruum, mil kõrgust kolm meetrit. Iseloomu lisavad sellele ka ehe tellissein, marmorist tööpind, Itaaliast tellitud põranda- ja seinaplaadid, reisidelt korjatud merekarbid jpm. 

Eripreemia rahvuslikule kodule

Eripreemia pälvisid Hedi ja Priit Pedanik, kes otsustasid üheksa aasta eest hakata taastama vana talumajapidamist Võrumaal. Peale saunamaja ja paljude välirajatiste valmis kahekordne kõigi nüüdisaegsete mugavustega eluhoone, mille alumise korruse seinteks on nähtavale puhastatud vana elumaja palkseinad nii värvitud kui ka värvimata kujul. Kõik uus on juurde sobitatud, eelistades naturaalseid materjale ja püsides mustas-valges-hallis koloriidis, mis laseb vana puidu ilul esile tulla. Väga palju on selles kodus mõeldud lastele. 

Aasta aia preemia

Aasta aia preemia läks Kairet Pintmani ja Benno Keskpalu koduaeda Tartu lähistel Kõrveküla asulas. See aed on kõiges täiuslik. Krundi looduslikud omadused järve kaldanõlval on väga hästi ära kasutatud: siin on mitu tasandit, võluvalt looklevad aiateed, liigirikkad istutusalad, maitsekad värvikooslused, põnevalt pügatud okaspuud. Muru on erakordselt tihe ja ühtlane. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles