Rõivatööstusest tuttav disainisuund on jõudnud interjööridesse

Kristina Kostap
, Kodustiil.ee toimetaja
Copy
Ka jätkusuutlik interjöör võib olla elegantne.
Ka jätkusuutlik interjöör võib olla elegantne. Foto: OCCO

Jätkusuutlik mõtteviis on jõudnud interjööri – inimesed üle maailma on aina teadlikumad oma sisekujundusvalikutes, eelistades naturaalseid ning taaskasutatud materjale ja puhtaid tooraineid.

Ökostiil ei ole vaid disainisuund, vaid terviklik lähenemine ruumi sisustamisele. Olulisel kohal on ratsionaalne looduslike ressursside kasutus, energiatarbimise säästmine ning materjalide puhtus ja ohutus, nii hoone ehitamisel kui ka kodu sisekujunduses.

OCCO Home müügiijuht Julija Steptšenko leiab, et ka Eesti inimesed on jätkusuutliku interjööri ehk ökostiili trendi kiiresti omaks võtnud.

«Kui Euroopas ja Skandinaavias on ökoloogiline elustiil ja mõtlemisviis seotud keskkonna säästmisega, siis Idas peituvad ökostiili juured hoopis kultuuripärandis, mis on seotud looduse ja selle austamisega,» selgitab Julija trendi tagamaid.

Ka mööblitööstuses on märgata muutust. 2020. aastal oli mööblitootjate üheks suurimaks fookuseks just ökoloogilise jalajälje vähendamine, taaskasutus ning mahemajandus. Seda suuresti põhjusel, et inimestel on aina kasvav huvi selle vastu, kuidas ja millest nende kodusisustus valmistatakse. Seejuures on inimestele oluliseks faktoriks just materjalide puhtus – näiteks soovitakse sisustust, mis on tehtud mittepoorsetest materjalidest, kus on mikroobidel ja bakteritel raskem levida.

«Seega materjalid nagu metallid, tsement ja suitsuklaas on muutunud üha populaarsemaks. Samuti kvarts ning ka puitmaterjalid, näiteks bambus, tamm ja kork, mis peatavad bakterite ja mikroorganismide kasvu,» räägib Julija.

Ta lisab, et murtud on ka müüt, et jätkusuutlik disain ei või olla elegantne. «Tootedisainerite fantaasia on lõputu ning kindlasti ei tee jätkusuutlik disain lõpptulemust vähem põnevamaks,» selgitab Julija. Nüüdseks on võimalik prügi töödelda kauniteks taaskasutatud plastmööbliesemeteks, olgu need siis disainvalgustid, toolid või välimööbel – valikuid on palju.

Julia meelest tekkis laiem huvi ökostiili vastu üpris kiiresti. Koduomanike projektides on tihti kasutatud energiasäästlike lahendusi -- näiteks valgusallikate kui ka põrandakütte puhul kasutatakse liikumisandureid, vee säästmisel kasutatakse köögis ja vannitoas sensor- ning termostaatsegisteid. Pehme mööbli ja vaipade puhul eelistatakse looduslikke materjale nagu vill, bambuskiud, kasutatakse naturaalseid põrandamaterjale ja seinaviimistlusi. Samuti on eestlastel suur huvi uudsete sisehaljastuse võimaluste vastu -- aina populaarsemad on ka taimeseinad, mis hoiavad ruumi mikrokliimat tervisesõbralikuna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles