PROBLEEM SÜVENEB ⟩ Parkimiskohtade nappus pealinnas on viinud naaberühistud vaenujalale

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Eesti Korteriühistute Liidu hiljutisest veebiküsitlusest selgus, et iseäranis Tallinnas ja Harjumaa korteriühistutele teeb autode parkimine korrusmajade juures jätkuvalt suurt peavalu.

Eesti Korteriühistute Liit viis sügise hakul läbi veebiküsitluse korteriühistute parkimiskorralduse teemal, et kaardistada ühistute parkimisprobleeme ning hinnata, mis vajab selles valdkonnas kõige enam tähelepanu.

«Küsitlusest selgus, et suurim on parkimisprobleem Tallinna ja Harjumaa korteriühistutel,» märkis Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees Andres Jaadla.

Suurimad parkimisprobleemid ühistute jaoks on tema sõnul parkimiskohtade puudus ühistu liikmetele ja võõraste autode parkimine korteriühistu parkimisalal. «Samas tuli vastusest välja, et parkimisküsimust peetakse ühistutes ainult autoomanike mureks, mitte kõigi korteriomanike probleemiks,» selgitas Jaadla.

Ühistujuhid näevad Jaadla sõnul puudusena vajaliku õigusraamistiku puudumist, mis annaks ühistule õiguse oma maal võõraste autode parkimist korraldada. «Enamasti ei ole parkimiskorralduse probleemide puhul ühistu jaoks põhjuseks rahapuudus, vaid asjaolu, et parkimiskohti lihtsalt pole kusagilt võtta,» nentis ta.

Ühistud, kellel on olnud võimalus midagi parkimise osas ette võtta (tõkkepuude, joonte, liiklusmärkide ja tähiste paigaldamine), on seda võimalust Jaadla sõnul kas juba kasutanud või tegelevad sellega.

«Suurema probleemi ees on ühistud, kelle enda tegevusest parkimiskorraldus ei parane: näiteks asub parkla linna maal või on ühisparkla naabermajadega, maja parklast on läbipääs ühiskondlike hoonete juurde vms,» rääkis ta.

Tallinna ühistud ootavad Jaadla sõnul linnalt abi ja koostööd parkimise paremaks korraldamiseks, sealhulgas romude äraveoks, aga ka abi naaberühistute vaheliste parkimiskonfliktide lahendamisel. 

«Kuigi enamik ühistuid vastas, et nad oleks valmis kontrollima parkimisreeglite täitmist, nähakse paljudel juhtudel lahendust ühistu raha eest parkimist kontrolliva firma palkamises,» selgitas Jaadla. Tema sõnul selgus ka küsitlusest, et korteriühistud ei soovi parkimiskohtade võõrastele autodele andmisega tulu teenida, pigem soovitakse kohti hoida oma maja elanikele ja külalistele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles