Väliseestlase avastus: vanavanemate seto saun Soome külas keset Kanada pärapõrgut

Elu24
Copy
Seto saun taasavastati kaugelt Põhja-Ontario metsadest.
Seto saun taasavastati kaugelt Põhja-Ontario metsadest. Foto: Erakogu

Adam Rang jutustab oma blogis uskumatu loo. Selle peategelaseks on väliseestlaste järeltulija, kelle esivanemad rajasid Kanadasse juba enne Eesti riigi sündi korraliku talu.

Adam Rang jutustas oma blogis ühe väikese, tänaseks üsna kehvas seisus seto suitsusauna loo. Kõlab nagu kurb looke Eesti piirialade ääremaastumisest? Üldsegi mitte!

Sajandivanuse sauna lugu jõudis temani hoopis teiselt poolt Atlandi ookeani. Torontos elav eestlaste järeltulija Wayne Nesbitt on oma juuri põhjalikult uurinud. Saanud teada, et ta esivanemad olid setod, käis ta Eestis Seto kuningriiki külastamas.

Vanem kui Eesti riik

Wayne'il õnnestus üles leida aga isegi oma vanavanemate talukoht. Suurest oma maa ostmise soovist kannustatuna oli vanaisa sinna rännanud juba 1911. aastal. Tollal oli seal Finlandi (Soome) küla, kus elasid koos Skandinaaviast pärit väljarändajad.

Wayne on kindel, et sama saun on tema vanaemast tehtud pildi taustal.
Wayne on kindel, et sama saun on tema vanaemast tehtud pildi taustal. Foto: Erakogu

1923. aastal Eestis käies abiellunud, tõi ta Kanadasse, 7000 kilomeetri kaugusele, järgi ka Wayne'i vanaema. Tänaseks asub nende talukoht suurfirma omandusse jäänud padrikus. Pigis karastatud palkidest saun oli aga Wayne'i rõõmuks täiesti püsti, kuigi sisselangenud katusega.

Wayne, kel on alles ka pilt sauna algsest hiilgusest, küsis kohe firmalt loa, et oma esivanemate varandus sealt minema toimetada. «Ausalt, ma pole isegi kindel, miks ma tahan seda teha,» tunnistas ta. Ontario metsades asuv külakoht on tuhandete kilomeetrite kaugusel plaanitavast uuest asukohast Kaljumägedes. Seal plaanib ta vanaisa sauna taas «käima» panna.

«See on kolimisele kuluvat aega väärt, sest mu vanaisa ehitas selle,» kinnitas Wayne. «See teeb sauna mu õdedele ja nõbudele eriliseks. Me olime kuulnud, et nad olid Eestist pärit, aga alles eelmisel suvel saime teada, et Setomaalt.»

Väliseestlane Rang on ka ise suur saunaentusiast, kes üritab traditsiooni mujalegi maailma eksportida. Nii jõuavad temani ka tõeliselt omapärased lood nagu see siin.

Katus on läbi, kuid sauna "karp" on veel täitsa taastatav.
Katus on läbi, kuid sauna "karp" on veel täitsa taastatav. Foto: Erakogu
Suits on sajandivanust Kanada-Seto sauna karastanud.
Suits on sajandivanust Kanada-Seto sauna karastanud. Foto: Erakogu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles