TEEME SELGEKS ⟩ Kas suurem omafinantseering tagab ka kergemad laenutingimused?

Kodu.postimees.ee
Copy
Suurem omafinantseering on positiivne märk pangale.
Suurem omafinantseering on positiivne märk pangale. Foto: Shutterstock

Eluasemelaenu saamine ja selle tingimused on praeguses turusituatsioonis kuum teema. Muu hulgas on väga oluliseks kujunenud omafinantseeringu suurus, kirjutab Egon Juhanson Uus Maa blogis.

Mida väiksem omafinantseeringu nõue, seda parem. Nii on laen kättesaadav enamatele soovijatele. Samas on turul ka palju neid, kes põhimõtteliselt soovivad saada minimaalset omafinantseeringut, kuigi nende rahalised vahendid võimaldaksid palju enamat. Kel võimalik, soovitan panustada omavahenditest võimalikult palju.

Vähem riske

Suurem omafinantseering on märk pangale, et tegemist on inimesega, kes suudab koguda raha ja ellu jääda ka kriisi ajal. Mida enam omavahendeid, seda väiksem on riskiaste, sest väiksem on ju ka laenu tagasimakse.

On näha, et praeguses keerulises olukorras tuleb laenuotsus sellisel juhul kergemalt ning vastutasuks on ostjal võimalik saada paremaid tingimusi ja tavapärasest väiksema marginaali.

Veel enam, ostjal tasub suuremat omafinantseeringut kaaludes arvestada, et see on ju intressivaba, sest vaid laenatud summa pealt makstakse intresse. Lisaks, enne laenuperioodi lõppu kodu müües saab kätte suurema summa, sest laenukohustus on ju väiksem.

Laenu võttes tasub olla kaalutlev ja kõik oma võimalused läbi mõelda. Kui vähegi võimalik, kasutage maksimaalset võimalikku omaosalust, sest nii olete enam kaitstud ootamatute olukordade eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles