HELDE TEGU ⟩ Tallinn kinkis Narvale ja Pärnule prügikaste

Kodu.postimees.ee
Copy
Ballot Bin prügikastid.
Ballot Bin prügikastid. Foto: Tallinna linnavalitsus

Narvale sügispealinna tiitli üleandmise tseremoonial Tallinna esindanud abilinnapea Vadim Belobrovtsev kinkis Pärnule ja sügispealinnale Narvale Ballot Bini koniprügikastid.

Abilinnapea Vadim Belobrovtsevi sõnul kingib Tallinn spetsiaalselt suitsukonidele mõeldud prügikaste oma headele sõpradele Eestis ja maailma eri paigus, eesmärgiga teadvustada, millist ohtu suitsukoni keskkonnale kujutab.

«Sigaretikonid on rahvusvaheliste uuringute järgi üks suuremaid keskkonnareostajaid ning üksainus suitsukoni võib mürgitada kuni tuhat liitrit vett. On hädavajalik, et muutuksid inimeste käitumisharjumused ja suureneks ennetustöö,» rääkis Belobrovtsev.

«Tallinn algatas suvel kampaania «Koni koht on prügikastis», millega loodame vähendada esmalt linnatänavatele ja sealt sadeveerestide kaudu Läänemerre jõudvate konide hulka. Kutsume üles igaüht hoolima keskkonna puhtusest ja viima prügi, sealhulgas sigaretikonid sinna, kus on selle õige koht – prügikast.»

Ballot Binid (hääletuskastid) on humoorikad prügikastid, mille idee sai alguse Ühendkuningriigist. Nende eesmärk on juhtida inimesi viskama konisid selleks ette nähtud kohta. Tegemist on koniprügikastiga, mille abil saab esitada erinevaid küsimusi, millele inimesed saavad vastata oma koni prügikasti poetades.

Olukorras, kus 50 protsenti Läänemere plastprügist moodustavad sigaretikonid ning 80 protsenti neist jõuab merre maismaalt, on Ballot Binid probleemile tähelepanu juhtimiseks väga vajalikud. Teiste linnade kogemus on näidanud, et nende kasutuselevõtt on vähendanud konireostust olenevalt asukohast 50–80 protsenti. Ballot Bini koniprügikastid on juba näiteks Berliinis, Kopenhaagenis, Viinis, Dublinis ja Bratislavas.

Tallinna linnaruumi paigaldatakse pilootprogrammi raames spetsiaalselt suitsukonidele mõeldud prügikaste kokku üheksa, praegu leiab neid näiteks Tallinna Linnavalitsuse maja eest ning Meloni keskuse ülekäigu juurest Tammsaare pargi poolses servas. Ballot Bine on Tallinn kinkinud veel Helsingile ja Gdanskile.

Tallinna 2022. aasta Euroopa Rohelise Pealinna finalisti programmi üheks põhialuseks on mere prügiprobleemile tähelepanu juhtimine. Koostööpartneritega on konireostusega võitlemine võetud teravalt fookusesse, seda nii konikorje kui sadeveekaevude markeerimisega «Meri algab siit» projektis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles