Unusta taevalaternad ja praht: päästeameti nõuanne ohutuks lõkketegemiseks

Kristina Kostap
, Kodustiil.ee toimetaja
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Pexels / CC0 Licence

Täna tähistatakse rannikul lõkete süütamisega muinastulede ööd. Kuigi põuaperiood on möödas, tasub meeles pidada lihtsaid näpunäiteid, et lõkkeõhtu mööduks meeldivalt ja ohutult.

Tänaseks prognoosib Riigi Ilmateenistus vähese ja vahelduva pilvisusega ilma, õhtul pilvisus tiheneb ja vihmasadu liigub saartelt mandrile. Tuul tugevneb 3-8, Liivi lahe ääres puhanguti 13 meetrini sekundis.

«Lõkete tegemisel ja lahtise tule kasutamisel tuleb järgida kõiki tuleohutusnõudeid ning tugeva tuule korral on lõkke süütamine ohtlik. Kindlasti tuleb jälgida tuule suunda, et see ei kannaks sädemeid majade, roostiku või metsa poole,» selgitas Päästeameti ohutusjärelevalve osakonna juht Tagne Tähe ja lisas, et suurema lõkke kaugus olgu hoonetest vähemalt 15 meetrit ning metsast vähemalt 20 meetrit.

Meeleolu loova lõkke retsept on lihtne: lõkkes tohib põletada vaid puhast puitu, paberit ja pappi ning kindlasti tuleb meeles pidada sedagi, et prahi koht on prügimäel, mitte lõkkes.

Lõkke tegemisel peavad kindlasti käepärast olema esmased kustutusvahendid. Mere ääres kustutusveest puudust ei ole, aga kindlasti tuleks kaasa võtta ämber või tulekustuti. Lõkkeplats peab olema tehtud mittepõlevale pinnasele ning tuld ei tohi jätta hetkekski järelevalveta, sest ka väiksest hooletusveast võib puhkeda ulatuslik tulekahju.

Veel mõned aastad tagasi kogus muinastulede ööl populaarsust taevalaternate lennutamine. Õnneks on inimeste teadlikkus laternate ohtlikkusest ja kahjulikkusest keskkonnale paranenud ning laternaid lennutatakse pigem harva. Ka Päästeamet soovitab muinastulede ööl luua meeleolu pigem ohutult tehtud lõkke abil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles