Väga hea põhjus, miks muru niitmisega alles mai teises pooles algust teha

Kodu.postimees.ee
Copy
Foto: Shutterstock

Ideaalne muruvaip on koduaia uhkus, selle saavutamiseks vajalikest sammudest räägib K-rauta Tondi kaupluse juhataja Eveli Uibomets. 

Eesti inimene kasvatab oma koduaias kõige rohkem muru. Samas pühendatakse murule tihtilugu vähem aega kui teistele aiakultuuridele. Nii võibki Uibometsa sõnul tulemus olla ebaühtlane, kolletunud, umbrohtu täis või paremal juhul keskpärane. 

Esimene samm ideaalse muruni jõudmiseks seisneb tema sõnul sobiva muruseemne valikus. Kuna muru on investeering, mis tehakse aastateks, pole mõtet valida kõige odavamate seemnesegude seast. Muruseeme, mis sobib Inglismaale või Hispaaniasse, ei pruugi sobida Eestisse.

«Kuna meie kliima on heitlik, peab muru olema eelkõige temperatuuri kõikumise osas vastupidav. Paljudes piirkondades aretakse muru kuivusega toime tulema, aga Eestis üldiselt sademete puuduse üle kurta ei saa,» selgitas Uibomets.

Kui sageli muru niita?

Palju vaieldakse selle üle, kas robot on parem kui niiduk või traktor. Tegelikult on vahe eelkõige mugavuses. Muru seisukohast pole oluline, kas seda pügatakse roboti, traktori või niidukiga, peaasi, et masin on korrektselt hooldatud ja muru niidetakse regulaarselt. Muru ergas roheline värv sõltub seejuures otseselt sellest, kui teravate lõikevahenditega ja kui sageli muru kärbitakse.  

Uibomets märgib, et tavaliselt alustatakse muru niitmist kevadeti liiga vara. Muru vajab kevadel rahulikku olemist, aprillis ei tasu niidumasinat välja tuua.

«Muru regulaarset niitmist alustatakse alles mai teises pooles ja esimese muru võiks lasta päris kõrgeks kasvada, nii on talveunest tärkav taim saanud piisavalt jõudu koguda. Niita võiks algul harvem ja tihendada sagedust suve jooksul,» soovitas ta. Rusikareegel on, et muru võiks niita korra nädalas, aga seda võib teha ka sagedamini. Samas põuaperioodil võiks niita harvem, sest intensiivne päike saab madalast murust kiiremini jagu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles