Islandist Californiani: hotellipidajad on eestlaste ägedatest majadest vaimustuses

Islandi moodulmaja. Foto: Panorama Glass Lodge / ÖÖD House
Madis Kartau
, Kodustiil.ee toimetaja
Copy

Vendade Jaak ja Andreas Tiigi soov linnast loodusesse põgeneda pani aluse 2016. aastal valminud ÖÖD peegelmajale, millest kasvas kiiresti edukas ettevõte. Neli aastat hiljem on ÖÖD jõudnud vulkaanilisele Islandile juba täiesti uue tootega.

Eestlaste moodulmajad tulid ja võitsid maailma südame. Lisaks rahvusvahelisele tähelennule on vendade Tiikide peegelmajad pälvinud kõrget tunnustust ka kodumaal – üle-eelmisel aastal pälvisid ÖÖD majad eesti tootedisainiauhindadel parima elukeskkondliku toote preemia. 

Ettevõtte kasv on olnud kiire. Tänaseks leidub ÖÖD maju Eestis, Soomes, Norras, Islandil, Prantsusmaal, Ühendkuningriigis, Hispaanias, Saksamaal, Iirimaal, Hollandis, Ameerika Ühendriikides ja isegi Ghanas.

Juhus viis Islandile

Peegelmaja tormilisele edule vaatamata ei ole ettevõte loorberitele puhkama jäänud. Hiljuti saadi maha täiesti uue disainiga, millega siseneti Islandi turule. Tee vulkaanilisele saarele oli pooljuhuslik. Ettevõtte Islandi partner Panorama Glass Lodge esindajatele jäid eestlaste moodulmajad maailmakuulsa arhitektuuriajakirja Dwell kaante vahel silma. Juhusest kujunes välja edukas koostöö.

Majutusteenust pakkuva kliendi esimeseks ja kõige tähtsamaks nõudmiseks oli võimaldada majas öö veetvatel inimestel virmalisi jälgida. Algupärane disain selleks ei sobinud. Ettevõtte meeskond pani pead kokku, et maja ümber kujundada.

Uue disainiga majas leiab palju uut. ÖÖD majade tunnusmärgiks olevast peegelklaasist öeldi lahti. Üle vaadati ka ruumilahendus, et suuremal pinnal oleks mugavam aega veeta. Loobuti ka lamekatusest, mis asendati Islandi keskkonnaga paremini sobituva viilkatusega. Virmaliste nägemiseks on magamistoa kohal asuv katus ja seinad valmistatud klaasist. 

Islandil tavapäraseks nähtuseks olevate happevihmade tõttu tuli vältida enamikke Eestis igapäevaseid ehitusmaterjale. Majaehituse iga väike detail tuli hoolega läbi mõelda – alates vaskkatusest lõpetades lukukruvidega. Mistahes möödapanek oleks tekitanud probleeme juba esimestel nädalatel.

Paljude muudatuste taga on Islandi valitsuse kehtestatud ehitusregulatsioonid, mis on tingitud saareriigi geoloogilistest ja klimaatilistest eripäradest. Näiteks peab hoone välisuks käima sissepoole, kuna tugevad tuuleiilid võivad väljapoole avaneva ukse lihtsalt eest puhuda. Tähelepanu tuli pöörata ka maa sees olevatele struktuuridele nagu näiteks vundament ja torustik. Happeline pinnas ei anna armu ja võib kiiresti need kasutuskõlbmatuks muuta.

ÖÖD majade võtmesõnadeks on Skandinaavia stiil, minimalism ja heledad toonid. Islandile saadetud majade disainis võeti aga uus suund. Viikingite kultuurist mõjutatud stiil on islandlastele südamelähedane ning sai uue moodulmaja kujundamisel põhifookuseks. 

Elegantselt ühendatud puidu- ja rauaelemendid teevad need majad islandlastele koduseks. Tähelepanuta ei jäänud ka välisfassaad. Mõlema maja katust ehib paar Islandi sarvi – traditsioon, mis on pikalt kohalike seas kasutuses olnud.

Uued väljakutsed

Uue väljanägemisega majade loomine ei olnud lihtne ülesanne. Keset tühermaad asuvas klaasmajas ööbiv inimene peab tundma end turvaliselt. Lahendusena võeti kasutusele plisseekardinad, mis on päevasel ajal silmale nähtamatud, kuid kaitseb ööbijat pimedal ajal uudistavate pilkude eest. 

Islandil asuvad majad on kasutusel majutusasutusena, kus kliendid veedavad tihti rohkem kui ühe öö. 25 ruutmeetrit ei ole kahe inimese mahutamiseks just kõige suurem pind, kuid targad lahendused ja oskuslikult peidetud panipaigad teevad sellest kõigi jaoks mugava kogemuse. Näiteks on voodite alla peidetud avarad sektsioonidega sahtlid, kuhu on paigutatud tekid, padjad ning pleedid. 

Viimistluses oli peamiseks väljakutseks heksagonplaatide paigaldamine seintele ja põrandatele. Iga plaat tuli puidust täpselt välja lõigata ja paika panna. Selline meistritöö võttis palju aega ning on saanud maja üheks suurimaks tõmbenumbriks.

Islandile jõudmine oli seiklus

Kõige põnevam ja närvesöövam lugu on see, kuidas majad Islandile kohale jõudsid. Majade valmimisel hakkasid saarelt tulema ohusignaalid, mis hoiatasid tugevate tormide eest. Hooned ehitati valmis Eesti tehases ning need tuli transportida Islandile valmis kujul. Majad tormisel merel saareriiki saata tundus aga mõistusevastane tegevus. 

Julge hundi rind on rasvane ning teekond võeti sellegipoolest ette. Suuresti klaasist valmistatud majad ei ole mõeldud merel loksuma. Tegemist oli kõigi osapoolte jaoks pingelise protsessiga. 

Kuigi kõik majades olevad esemed ja sisustus sai turvaliselt kinnitatud, oli sadamasse jõudes nii mõnigi detail purunenud. Õnneks oli tegemist nipet-näpet asjadega ning olulised konstruktsioonilised detailid elasid tormise meresõidu ilusasti üle. 

Nüüd seisis meeskond silmitsi uue väljakutsega – majad tuli õigesse kohta viia ja korrektselt paigaldada ning seda kõike tuli teha tugeva tormi saatel. Ka selle katsumusega saadi edukalt hakkama. ÖÖD meeskonna võimekus pandi terve transpordi ajal korralikult proovile, ent kõik kulges edukalt.

Läbinisti Eesti ettevõte

Majutusasutusena kasutusele võetud majade puhul on oluline, et materjalid oleksid kauapüsivad ning vajaksid minimaalset hooldust. Seega ei ole ÖÖD majade materjalivalikus järeleandmisi tehtud. 

ÖÖD majad on ehitatud galvaniseeritud teraskonstruktsioonile, mis asub maja sees ning on väliskeskkonna eest kaitstud. Majade teraskonstruktsioon on vastavuses ka California ehituskoodiga, mida peetakse üheks maailma karmimaks. Terasele kinnitub omakorda alumiinium, millele paigaldatakse peegelklaasid.

Tagaseinas ning terrassimaterjalina kasutatakse Eestis termotöödeldud Thermory puitu. Klamberkinnitusega paika pandud laudadel puuduvad kruviaugud, seega on neil mugav paljajalu käia. Ettevõte on esimesest päevast eelistanud teha koostööd eeskätt kohalike tegijate ja disaineritega. Alates materjalidest lõpetades nipsasjadega – kõik on toodetud Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles