Pilk peale! Nende ilutaimede kasvatamisega saab igaüks hakkama

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Vähene aianduskogemus teeb aeda ilutaimede valimise üpris keeruliseks ülesandeks, kuna igal taimel on erinevad nõudmised kasvukeskkonna osas. Õnneks on need neli ilutaime keskkonna osas vähenõudlikud ja sobivad hästi algaja aedniku aeda.

Karvane päevakübar

Karvane päevakübar.
Karvane päevakübar. Foto: Wikimedia Commons / The Elvish Farmer

Korvõieliste sugukonda kuuluv karvane päevakübar on tuntud oma päikesekollaste õielehtede poolest, kirjutab msn.com. Tihti leiab seda lille kasvamas muldades, mis on suhteliselt kuivad. Seega ei pea selle taime kasvatamisel kastmise pärast üleliia muretsema. Päevakübarale meeldib rohke päikesevalgus, seega tuleks see lill istutada võimalikult valgusküllasesse kohta.

Ruuge päevaliilia

Ruuge päevaliilia.
Ruuge päevaliilia. Foto: Wikipedia commons / By Ulf Eliasson / https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1387566

Ilusates kollastes, oranžides ja punastes toonides ruuge päevaliilia lisab igale iluaiale natukene vürtsi. See taim peab hästi vastu kuivale, kuumale ja taimekahjuritele. Päevaliilia tuleb istutada normaalsesse mulda, sel juhul õitseb see kaunis taim kevadest hilissuveni.

Rooshibisk

Rooshibisk.
Rooshibisk. Foto: Wikipedia commons / Kinjal bose 78 / https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=54789554

Juhul, kui tahad oma aeda kaunistama taime, millel on suured kaunid õied ning mis elaks kauem kui üks aasta, siis on rooshibisk ehk hiina roos õige valik. Rooshibisk on üsna kiirekasvuline ja vajab seega kasvamiseks piisavalt ruumi. Vee osas on taim vähenõudlik ning saab hakkama enamasti sellega, mis taevast alla sajab. Kuigi hiina roos vajab kasvamiseks valgust, ei meeldi sellele taimele kesksuvine päevavalgus. Seega kasvab see taim hästi ka majaäärses varjus. 

Siilkübar

Siilkübar.
Siilkübar. Foto: Wikipedia commons / I, Dy-e / https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2420511

Eestis laialdaselt levinud siilkübar kasvab kenasti kehvas mullas ja saab hakkama vähese veega. Siilkübar eelistab kasvada päikesepaistelistes kohtades, seega ei ole seda taime mõtet varjus kasvatada. Siilkübarad meelitavad aeda silmailu pakkuvad liblikad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles