Kadrioru pärl saab lõpuks uue ilme

Kodu.postimees.ee
Copy
Poska 41
Poska 41 Foto: Tallinna linnavalitsus

Tallinn toetab tänavu 37 miljööväärtusliku ja muinsuskaitse all oleva hoone restaureerimist. Teiste seas toetab linn Kadriorus aadressil Poska 41 asuva ajaloolise hoone esifassaadi taastamist 20 000 euroga.

Abilinnapea Andrei Novikovi sõnul on linnal hea meel, et kinnistu uus omanik on võtnud eesmärgiks restaureerida 20 aastat kasutuseta seisnud Kadrioru pärli. «Vaieldamatult püüab Poska 41 elamu silma rikkaliku puitpitsdekoori ja omanäolisusega. Mõni aeg tagasi võis küll tunduda, et hoone on jäänud elu hammasrataste vahele, sest kasutuseta seisnud puitmaja seisukord halvenes pidevalt. Ent sel aastal sai hoone uue omaniku, kes on kätte võtnud suuremahulise projekti ja soovib muinsuskaitsealuse hoone täielikult restaureerida ja korrastada,» rääkis Novikov. «Käesoleva aasta kõige suurema Tallinna restaureerimistoetuse saaja ongi Poska 41 kinnistu omanik ning võttes arvesse mälestise olulisust, siis otsustasime toetada 20 000 euroga hoone esifassaadi restaureerimistöid. Ainuüksi fassaadi puitpitsi restaureerimine on väga kulukas, liiati peab mälestise omanik arvestama, et töid peab tegema tegevusloaga ettevõtte,» lisab Novikov.

1997. aastal kultuurimälestiseks tunnistatud hoone ehitati 1880ndate teisel poolel ja oli kavandatud õigeusu preestri elamuks. Poska tänaval asuv eramu on insener-tehniku Aleksei Fedotovi üks väheseid säilinuid hooneid Tallinnas. See on üks esimesi maju ajaloolises vana-slobodaas ehk Kadrioru lossi ja pargi teenijate alevis.

18.-19. sajandil oli seal võrreldes teiste Tallinna eeslinnadega suurem venekeelse elanikkonna osakaal ja sellest ka nimetus slobodaa ehk vene eeslinn. Piirkond hakkas kujunema 18. sajandi esimesel poolel koos lossikompleksi rajamisega, alale olid iseloomulikud pikad kitsad ühtlase laiusega kinnistud ja hoonete paiknemine tiheda reana tänava ääres. 19. sajandi teisel poolel kolis slobodaa majadesse lisaks lossiga seotud inimestele ja nende peredele ka muud elanikkonda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles