PILT SELGEKS ⟩ Kas praegu tasub kinnisvara müüa?

Kodu.postimees.ee
Copy
Pärnaõue uusarendus.
Pärnaõue uusarendus. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kinnisvaraturul olev ärev olukord on nii mõnedki müügiplaani pidavad koduomanikud kõhklema pannud. Selles, kas praegu on mõistlik kinnisvara müüa, räägib lähemalt Uus Maa Kinnisvarabüroo juhatuse esimees Jaanus Laugus.

«Kui pole laenukohustust või muud otsest vajadust kohe kolida ja müüa, siis pigem tasub jääda äraootavale positsioonile ning oma praegust elukohta või investeeringuks ostetud kinnisvara hoida. Kui on aga soov kiirelt müüa, peab arvestama kauplemisruumiga,» sõnab Jaanus Laugus.

Möödunud majanduskriisi kogemustele põhinedes sõnab Laugus, et kõige tugevama löögi saab kallima segmendi kinnisvara. Lisaks ka lühiüüri eesmärgil või kalli laenuraha eest ostetud kinnisvara.

«Magalate ja odavama segmendi kinnisvara hinnad muutuvad vähem ning säilitavad parema likviidsuse. Samuti säilitab enamiku oma hinnatasemest vara, mis on unikaalsem ja erilisem, kuid oma hinnaklassilt ei küündi kallima kinnisvara hulka,» lisab Laugus.

Arvestades praegust turuolukorda, on Lauguse sõnul kõige mõistlikum oma vara hoida, müügiplaan edasi lükata ja oodata hindade taastumist. «Kuna on teadmata, kui pikaks kujuneb kriis ning kui kaua kestab taastumine, tasub neil, kel müügiga kiirem, arvestada, et eduka tehingu eelduseks tuleb algsest pakkumishinnast anda kauplemisruumiks ligikaudu 10 protsenti,» lisab Laugus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles