Murelik koduomanik: kas kinnisvara hindamisaktiga saab korteri väärtust kaitsta?

Madis Kartau
, Kodustiil.ee toimetaja
Copy
Pärnaõue uusarendus
Pärnaõue uusarendus Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kodustiili poole pöördus murelik koduomanik küsimusega, kas hindamisaktiga on võimalik kinnisvara väärtust eesoleva võimaliku hindade languse eest kaitsta. 

«Valdav osa klientidest tellib eksperthinnangu laenutagatise hindamise eesmärgil,» sõnab Arco Vara hindamisteenuse juht Kerli Koha. Lihtsamalt öeldes, soovib klienti korteri tagatiseks panna ning pangast mingil otstarbel laenu küsida. «Tavapäraselt kujundavad kinnisvaraomanikud müügihinna kinnisvaraportaalides olevate hindade põhjal, kuna kinnisvara turuväärtus hinnatakse reaalselt toimunud tehinguhindade baasil,» sõnab Koha ning lisab, et üldjuhul on reaalne müügihind algsest hinnast madalam. Kuigi hindamisaktil olev summ võib olla turuväärtusest kõrgem, ei kaitse see korteri lõplikku müügihinda kinnisvaraturul toimuvast. 

Riigis väljakuulutatud eriolukord ei ole Kerli Koha sõnul nende ettevõttes kinnisvarahindamiste tellimuste arvu suurendanud. «Hetkel ollakse pigem äraootaval seisukohal – mõeldakse ja kaalutakse hoolikalt oma otsuseid läbi,» sõnab Koha. «Kinnisvara pakkumismahud on olnud hiljaaegu langustrendis, mis on survestanud hinnakasvu jätkumist. Sellegi poolest võib nõudluse vähenemise korral oodata pakkumiste arvu suurenemist ning hindade langemist,» lisab Koha.

Tartumaal tegutsev Domus kinnisvara maakleri Janar Saviiri sõnul hindab pank hindamisakti väärtust ise. Hindamisakt kehtib Saviiri sõnul kuus kuud, kuid lõplik otsus laenu saamiseks jääb pangale. Saviir ei ole tähendanud kinnisvarahindamiste kasvu, kuid tunnistab, et eriolukorra tõttu võivad inimesed olla äraootaval seisukohal. «Paari kuu jooksul selgub, mis mõju eriolukord kinnisvaraturule avaldab. Hetkel on põhjapanevate ennustuste tegemiseks vara,» sõnab Saviir, ning lisab, et tema suurt kriisi tulemas ei näe.

«Tihe konkurents võib Tartus ja Tallinnas avaldada pakkumishindadele märkimisväärset mõju, kuid maakohtades pole hindadel kuhugile kukkuda,» sõnab Saviir. Maakleri sõnul ei ole kinnisvara hindamisest suurt kasu selle väärtuse kaitsmiseks –lõppude lõpuks paneb turg kõik paika.

Kinnisvarabüroo Uus Maa esindaja Risto Vähi sõnul ei ole nende ettevõttes hindamistellimuste maht eriolukorraga seoses suurenenud ning olukord on rahulik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles