Enne ja pärast: 5 lihtsat sammu, mille abil kodukontoris hubasust luua

Kodu.postimees.ee
Copy
Enne ja pärast.
Enne ja pärast. Foto: Ikea

Praegusel ajal on paljud Eesti elanikud sunnitud tööd tegema kodukontorist. IKEA sisekujundaja Darius Rimkus jagab ühe pere kodukontori muutumisloo näitel väärt nippe, mille abil mugav töönurgake luua.

Jaga ruum funktsionaalseteks aladeks

Töö, mida kodus tehakse on eriilmeline – selleks võib olla nii arvutiga töötamine kui ka millegi tootmine. Erinevate tegevuste jaoks läheb tarvis erinevat mööblit, seega ei piisa koduse töönurga üles seadmiseks vaid kirjutuslauast.

Kodukontor enne uuendustöid.
Kodukontor enne uuendustöid. Foto: Ikea

«Üht osa sellest elutoast kasutatakse märkide valmistamiseks. Siin elav mees kasutas sama kirjutuslauda nii tootmistööks kui ka arvutiga töötamiseks. Selleks, et tema töö oleks edaspidi efektiivsem, viisime need tegevused eraldi aladesse. Nüüd on üks pool kodukontorist pühendatud arvutile ja teine tehnilistele tööriistadele ja väikestele kangastelgedele. Kirjutuslaua funktsiooni täitvat vastupidavast laminaadist tööpinda on lihtne puhastada ning see ei lase end häirida ei kriimustustest, vedelikest ega ka kuumast. Kirjutuslaud on sellise nurga all, et selle taga töötav mees näeks, mis elutoas toimub, olles samas kaitstud selle eest, et keegi saaks hiilida tema selja taha ja tema tööd häirida,» rääkis Rimkus.

Kodukontor enne uuendustöid.
Kodukontor enne uuendustöid. Foto: Ikea

Paljud pered on praegu olukorras, kus lapsevanemad peavad kodus töötama ning lapsed kodus õppetööd tegema. Kõige olulisem on leida tasakaal ja tagada piisavalt ruumi kõigile.

«Sellisel ajal on tavaline, et suur köögilaud täidab olulist rolli vanemate töölauana, olles samal ajal ka kirjutuslauaks lastele, kes vajavad vanemate tuge kodutööde tegemisel. Sellisel juhul soovitame köögilaua jagada sektsioonideks, et igaühel jääks võrdselt ruumi nii sülearvuti, raamatute, vihikute kui ka kõige muu vajaliku jaoks,» seletas Rimkus. Ühtlasi soovitab ta paika panna kindlad reeglid ja ajagraafiku, et igaüks mõistaks, millal on aeg töötegemiseks ja millal muudeks igapäeva tegevusteks. «Sellisel juhul on ka oluline hoida tööalast eemal kõik mänguasjad, mis efektiivset töökeskkonda segada võivad,» lisas ta.

Kodukontor enne uuendustöid.
Kodukontor enne uuendustöid. Foto: Ikea

Privaatsus

Töötegemise ajal on privaatsus väga oluline. Siin ei tohiks takistuseks olla isegi kodu suurus. Mõnusa kontorinurgakese saab üles seada ka elutuppa või kööki, kus ülejäänud pere samuti aega veedab, kuid sellisel juhul tuleks leida mugav ja stiilne viis selle ülejäänud ruumist eraldamiseks,» lausus Rimkus.

Selleks, et kirjutuslauda muust ruumist eraldada, lisas ta mõned perfotahvlid, mida on võimalik kinnitada ka seinale. Tahvlid aitavad üheaegselt nii asju paremini korrastada kui ka suuremat segadust teiste eest peita. Võttes kasutusele sellised detailid, nagu konksud, klambrid, topsid ja riiulid, saab vaid mõne euro eest saavutada dekoratiivse lahenduse oma asjade korrastamiseks.

Ergonoomiline mööbel

Ka siis, kui sinu kontor asub kodus, peaks selle mööbel olema ergonoomiline ehk teisisõnu turvaline, tervislik ja mugav.

«Reguleeritavat kirjutuslauda saad tõsta ja langetada, et päeva jooksul soovi korral istuv asend seisva vastu vahetada. Hoides sel viisil oma keha aktiivsena, suurendad oma heaolu ega väsi nii kiiresti. Kontoritool peaks olema selline, et saaksid reguleerida istme kõrgust. Äärmiselt oluline on ka hea tugi alaseljale,» sõnas ta.

Kodukontor pärast uuendustöid.
Kodukontor pärast uuendustöid. Foto: Ikea

Õige valgustus

Antud kodus ei olnud varem piisavalt valgustust. Sisekujundaja sõnul on õigesse kohta suunatud valgustus oluline just siis, kui jagad tuba teiste inimestega ja oled hõivatud erinevate tegevustega. Arvuti lähedale lisas ta laualambi, tööpinna kohale lambi, mida on lihtne liigutada, ning kappidesse mõned hämardatavad LED-lambid, mis tarbivad võrreldes hõõglampidega kuni 85 protsenti vähem energiat.

«Mida rohkem valgusallikaid tööruumis on, seda mugavam on seal tööd teha. Ühtlasi aitab see säästa energiat, kuna korraga peab üldjuhul töötama vaid üks valgusti. Samuti saab nii lampe sisse ja välja lülitada, ilma et see segaks teisi toasolijaid. Pealegi kaitseb korralik valgustus sinu silmi,» selgitas ta.

Kodukontor pärast uuendustöid.
Kodukontor pärast uuendustöid. Foto: Ikea

Korrastatud töövahendid

«Tavaliselt on kontorinurgakeses rohkem asju kui vaba pinda töötamiseks. Kui asjad on laokil ega ole efektiivselt korrastatud, kulub palju aega õigete vahendite otsimiseks ja see omakorda aeglustab tööprotsessi. Samas, kuna kontorinurgake asub tavaliselt elutoas või köögis, ei saa sinna panna liigselt lisamööblit,» rääkis sisekujundaja.

Selleks, et kaosest võitu saada, soovitas sisekujundaja kasutada vaba seinaruumi, et paigaldada sinna kogupikkuses kapid ja riiulid. Antud juhul saab põrandakappe ja sahtleid kasutada suuremate asjade hoidmiseks ning kinniseid seinakappe kergemate vahendite jaoks. Väikeste asjade hoidmiseks sai seinale lisatud eraldi lahendus, et peamised töövahendid oleksid pidevalt käeulatuses.

«Kõige enam kasutatavad tööriistad on paigutatud samasugustele perfotahvlitele, mis paigaldati ka kirjutuslaua juurde. Tahvlid on saadaval eri mõõtudes ning neid saab täiendada erinevate aksessuaaridega. Kasutades asjade hoidmiseks seinaruumi, säästad omakorda põrandapinda,» tähendas ta.

Kodukontor pärast uuendustöid.
Kodukontor pärast uuendustöid. Foto: Ikea

Esmalt jagas sisekujundaja väikesed tööriistad erinevas suuruses karpidesse ja kastidesse, mis maksavad vaid mõni euro, ning need paigutas ta omakorda seinakappi.

«Läbipaistvad kastid on mugavad, kuna nende sisu näeb kohe, kui avad kapiukse. Mitteläbipaistvad kastid saab aga vajadusel märgistada siltidega, et leiaksid kohe kõik vajaliku,» andis sisekujundaja nõu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles