Korteriturg jõudis eelmise aasta teises pooles rekordtasemele

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Maa-ameti kinnisvara hindamise osakonna peaspetsialist Johannes Nõupuu sõnul kasvas korteriomandite mediaanhind kiiresti.
Maa-ameti kinnisvara hindamise osakonna peaspetsialist Johannes Nõupuu sõnul kasvas korteriomandite mediaanhind kiiresti. Foto: Shutterstock

Maa-ameti korterituru analüüsist selgub, et korterite ostu-müügitehingute koguväärtuses loodi 2019. aasta teisel poolaastal uus rekord Eesti kinnisvaraturul. Samuti on tehinguaktiivsus kasvanud tasemele, mida viimati nägime 2007. aastal. Korteriomandi ruutmeetri mediaanhind ulatus 1448 euroni

2019. aasta teises pooles tehti Eestis korteriomanditega 12 244 tehingut. Aastataguse ajaga võrreldes on tehingute koguarv kasvanud 7,1 protsenti ning eelmise poolaastaga 8,1 protsenti. Tehingute koguväärtus oli 2019 II poolaastal kokku ligi 944 miljonit eurot ning võrdluses aastataguse ajaga on rahalist kapitali kaasatud ligi 124 miljoni euro võrra rohkem.

Maa-ameti kinnisvara hindamise osakonna peaspetsialisti Johannes Nõupuu sõnul korteriomandite mediaanhinna kasv kiirenes võrreldes kahe eelmise perioodiga.

«2019. teise poolaasta seisuga jõudis korteriomandite mediaanhind järjekordselt kõrgemale tasemele kui eelnevatel perioodidel – ruutmeetri hind ulatus 1448 euroni. Võrreldes aasta tagasi sama ajaga kasvas ruutmeetri mediaanhind 5,7 protsenti,» lisas Nõupuu ning tõi välja, et korteriomandite mediaanhinna kasvu taga on esmamüükide mediaanhinna kõrgem hinnatase, mis omakorda on osaliselt seotud analüüsiperioodil kallimates piirkondades valminud projektide suurema osakaaluga.

Tallinna korteriomandite mediaanhind saavutas 2019. teisel poolaastal uue kõrgeima taseme, milleks oli 1957 eurot ruutmeetri kohta. Aastataguse ajaga võrreldes on pealinna korteriomandite ruutmeetri mediaanhind tõusnud 8,8 protsenti. Tallinna esmamüükide mediaanhind on aastases võrdluses kasvanud 16,8 protsenti. Esmamüükide mediaanhinnad ületavad 2019. teisel poolaastal esmakordselt 2000 euro piiri kõikides Tallinna linnaosades.

Analüüsiperioodi tehinguandmete põhjal kujunes Tartu linnas mediaanhinnaks 1502 eurot ruutmeetri kohta, mis on 4,5 protsenti kõrgem kui aasta tagasi. Pärnu linnas oli korteriomandite ruutmeetri mediaanhind 2019. teisel poolaastal 1267 eurot ruutmeetri kohta, mis tähendab aastases võrdluses 9,6 protsendilist kasvu. Mediaanhind Ida-Viru maakonnas oli 2019. aasta teises pooles 191 eurot ruutmeetri kohta, mis on aastatagusest perioodist 1,8 protsendi võrra kõrgem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles